Η συγκλονιστική εικόνα της Ιωάννας μοιάζει με κραυγή για δικαίωση. Τα λόγια είναι περιττά μπροστά στο γεγονός της ανεπανόρθωτης βλάβης που η κατηγορούμενη της προκάλεσε με την αναίτια επίθεση της με βιτριόλι.

Με αξιοπρέπεια, περίσσευμα ψυχικής δύναμης και κόντρα στις συμβουλές των δικών της ανθρώπων και των ειδικών, η Ιωάννα Παλιοσπύρου φορώντας ειδική λευκή μάσκα στο πρόσωπο, λευκό καπέλο και ειδικούς επιδέσμους κάτω από το άνω μέρος του σώματός της, στάθηκε όρθια και πέρασε χθες το κατώφλι του δικαστηρίου που θα αποφασίσει για την τύχη της 36χρονης Έφης που επέλεξε να παραμείνει στον Κορυδαλλό και να μην έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με το θύμα της.

«Η κατηγορούμενη προσπάθησε να με σκοτώσει. Για μια ακόμη φορά απέδειξε πόσο ψυχρή και δειλή είναι» ήταν η σύντομη δήλωση της Ιωάννας την ώρα που έφευγε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο όπου θα επιστρέψει στις 30 Σεπτεμβρίου για να καταθέσει.

Η Ιωάννα είναι αποφασισμένη να αντέξει και αυτή την δοκιμασία σε μια προσπάθεια να αναζητήσει απαντήσεις στα «γιατί» που την βασανίζουν όλους αυτούς τους μήνες αλλά και να βεβαιωθεί πως θα υπάρξει τιμωρία για το έγκλημα που έγινε σε βάρος της.

Στο πλευρό της η οικογένεια της η οποία βρέθηκε στο δικαστήριο για να την στηρίξει. Ο αδελφός, ο πατέρας αλλά και η μητέρα της η οποία από την ημέρα που έγινε το κακό δεν έχει φύγει στιγμή από δίπλα της.

Η Ιωάννα κάθισε στην πρώτη σειρά των θέσεων του ακροατηρίου κοντά στους δικηγόρους της και δίπλα στη μητέρα της που της κρατούσε συνεχώς το χέρι. Πίσω της κάθισε ο αδελφός της και ο πατέρας της. Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας σηκώθηκε όρθια και δήλωσε «παρούσα». «Εγώ θα είμαι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση» ανέφερε και στη συνέχεια επέστρεψε ήρεμη στη θέση της και δεν χρειάστηκε ούτε για μια στιγμή την βοήθεια της ψυχολόγου της που ήταν στη δικαστική αίθουσα.

Η νεαρή γυναίκα που διακρίνεται για το θάρρος και τη γενναιότητα της είναι ξεκάθαρο πως δυσκολεύεται ακόμη και να μιλήσει, όμως, αυτό δεν θα την εμποδίσει να πει την αλήθειά της.

Επίθεση με βιτριόλι: Δυο γυναίκες στην έδρα

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Στην έδρα μαζί με τον εισαγγελέα οι τρεις δικαστές αλλά και οι τέσσερις πολίτες που κληρώθηκαν. Η τελική σύνθεση του δικαστηρίου αποτελείται από πέντε άνδρες και δυο γυναίκες, αφού και οι τέσσερις ένορκοι που κληρώθηκαν ήταν άντρες. Ο συνήγορος της 36χρονης Έφης είχε προηγουμένως ζητήσει την εξαίρεση τριών γυναικών που κληρώθηκαν για τη θέση του ενόρκου, όπως έχει δικαίωμα από το νόμο, ενώ έναν άντρα εξαίρεσε ο εισαγγελέας.

Η κατηγορούμενη , από την πλευρά της, αν και ομολογεί την αποτρόπαια επίθεση εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά της.

«Το τι θα πει η κατηγορούμενη για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, θα το πει στον οικείο δικονομικά χρόνο» ανέφερε ο συνήγορος της Σάκης Κεχαγιόγλου αφού προηγουμένως ο ίδιος εξέφρασε την προσωπική συμπάθεια του στην Ιωάννα.

«Πρόκειται για κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης»

Ωστόσο, ο συνήγορος υπεράσπισης της 36χρονης ξεκαθάρισε με τις αναφορές του ενώπιον του δικαστηρίου πως θα δοθεί «μάχη» για να μετατραπεί η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη .

«Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περαστικά έχει ομολογήσει. Υπάρχει διαφωνία στο νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις. Η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιόγλου.

Ο άγνωστος… φωτογράφος

Η σύντομη διακοπή που έκανε το δικαστήριο προκειμένου να αποφασίσει την ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης προκάλεσε την αναστάτωση της Ιωάννας. Και αυτό γιατί όταν βγήκε για λίγο από την αίθουσα ένας άγνωστος άνδρας επιχείρησε να τη φωτογραφίσει. Η κοπέλα θορυβήθηκε απευθύνθηκε στους δικούς της και στους αστυνομικούς. Ζητήθηκε από τον άνδρα να σβήσει τις φωτογραφίες και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της έδρας ζήτησε να τον φέρουν ενώπιον του. «Επειδή βρισκόσασταν εκτός δικαστικής αίθουσας, σας κάνω μόνο σύσταση να σβήσετε ότι έχετε τραβήξει» είπε απευθυνόμενος στον άνδρα ο Πρόεδρος για να τον ακούσει να του απαντά «Τα έχω σβήσει όλα κύριε Πρόεδρε».

Στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου η Ιωάννα θα είναι η πρώτη που θα ανέβει στο βήμα του μάρτυρα. Η μαρτυρία της αναμένεται να συγκεντρώσει και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, η δημοσιογραφική κάλυψη αναμένεται να γίνει με… δόσεις καθώς η πολύκροτη υπόθεση ανέδειξε για μία ακόμα φορά το πρόβλημα που υπάρχει με τη χωρητικότητα των δικαστικών αιθουσών και λόγω της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Την πρώτη ημέρα οι διαπιστευμένοι συντάκτες του δικαστικού ρεπορτάζ εκ των πραγμάτων μπορούσαν να καλύπτουν ανά τετράδες τη δίκη, για να μην υπάρξει συνωστισμός μέσα στο δικαστήριο. Γεγονός που επιβάλλει την ανάγκη μεταφοράς της διαδικασίας σε μία μεγαλύτερη αίθουσα, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με άλλες μεγάλες δίκες. Άλλωστε μόνο οι μάρτυρες θα ξεπεράσουν τους 40.