Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ο πίνακας του διάσημου ζωγράφου, Πάμπλο Πικάσο που είχε κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012.

Πρόκειται για το έργο «Γυναικείο κεφάλι» του 1939, αξίας 20 εκατ. ευρώ, στο πίσω μέρος του οποίου ο Πικάσο είχε κάνει το 1949 χειρόγραφη αφιέρωση στον ελληνικό λαό για την προσφορά του στον πόλεμο κατά του ναζισμού.

Η αρπαγή του πίνακα είχε γίνει τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012 και είχε χαρακτηριστεί ως «η κλοπή του αιώνα».

Εκτός από τον πίνακα του Πικάσο εντοπίστηκε και ένας ακόμα πίνακας του Πιετ Μοντριάν, που είχε κλαπεί την ίδια ημέρα από την Εθνική Πινακοθήκη.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πίνακες εντοπίστηκαν από το τμήμα διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής που όλα αυτά τα χρόνια ερευνούσε για την εξιχνίαση της υπόθεσης χωρίς διακοπή.

Το βράδυ της Δευτέρας (28/6), σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ ένας 49χρονος άνδρας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είχε κρυμμένους τους δύο πίνακες, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί αν είναι το άτομο που τους έκλεψε.

Βρέθηκε ο πίνακας του Πικάσο: Πώς έγινε η κλοπή

Όπως είχε γίνει γνωστό από την Αστυνομία, οι δράστες μπήκαν από την πίσω πλευρά του κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης, παραβιάζοντας μπαλκονοπόρτα στον ημιόροφο, την οποία έριξαν μαζί με την κάσα.

Στη συνέχεια, έφτασαν στον χώρο που φυλάσσονταν τα έργα, απέσπασαν από το πλαίσιο τον καμβά δυο πινάκων. Επιχείρησαν να κλέψουν και τρίτο πίνακα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.