Την ενοχή τεσσάρων κατηγορούμενων, που δικάζονται από το τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Πάτρας, για τις φωτιές της Ηλείας τον Αύγουστο του 2007, ζήτησε σήμερα ο εισαγγελέας της έδρας Ευρυπίδης Νικολάου.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας ζήτησε να κριθούν ένοχοι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή ο τότε νομάρχης Ηλείας, ο δήμαρχος Ζαχάρως την περίοδο εκείνη και ο πυροφύλακας Μίνθης.

Επίσης, ζήτησε να κριθεί ένοχη για εμπρησμό, η Σ. Ν., κάτοικος της κοινότητας Παλαιοχώρι, από το σπίτι της οποίας φέρεται να ξεκίνησαν οι φλόγες.

Αντίθετα, ζήτησε να απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες ο τότε διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων.

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, ο εισαγγελέας Ευρυπίδης Νικολάου ανέφερε πως νομάρχης και δήμαρχος δεν είχαν καταστρώσει οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, παρότι οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ήταν σαν ο εχθρός να είχε φθάσει προ των πυλών».

Επίσης, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι το πυροφυλάκιο της Μίνθης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά στο Παλαιοχώρι και πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη του πυροφύλακα.

Κλείνοντας την αγόρευσή του ο εισαγγελέας τόνισε: «Οι παραλήψεις που έγιναν πρέπει να εντοπιστούν και να μην ξαναγίνουν. Και το καλύτερο μνημόσυνο για τους ανθρώπους που χάθηκαν είναι η αποφασιστικότητά μας, είτε ατομικά, είτε ως φορέων εξουσίας, να μην τις επαναλάβουμε ξανά».