Στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης μπαίνουν οι νεότερες καταγγελίες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ότι υπήρξε σκοπιμότητα πίσω από την ρύθμιση μετατροπής του αδικήματος της δωροδοκίας δημοσίου λειτουργού από κακούργημα σε πλημμέλημα που έγινε επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ.

Η δικαιοσύνη θα διερευνήσει με αφορμή τις νεότερες δηλώσεις αλλά και σχετικά δημοσιεύματα αν έχουν προκύψει νέα στοιχεία που να δικαιολογούν την επανεξέταση της σχετικής δικογραφίας που είχε μπει στο αρχείο με τη «σφραγίδα» εισαγγελέα εφετών προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Η επίμαχη σκανδαλώδη διάταξη που χαρακτηρίστηκε «πλυντήριο» είχε ενταχθεί στον νέο ποινικό κώδικα και τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2019. Ήταν λίγες μόλις ημέρες πριν εκδοθεί η απόφαση για πολύκροτη υπόθεση δωροδοκίας ανώτατου στελέχους κρατικής εταιρείας από πανίσχυρο επιχειρηματία.

Το ανώτατο στέλεχος απαλλάχθηκε από την κατηγορία της δωροδοκίας, λόγω των φωτογραφικών ρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά καταδικάστηκε για την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ωστόσο, ο γνωστός επιχειρηματίας πρόλαβε και την γλίτωσε λόγω παραγραφής.