Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα προκάλεσαν οι καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση καθώς με εγκύκλιο του (11 / 2020) καλεί τους εισαγγελείς της χώρας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να προχωρούν άμεσα σε έρευνα ακόμη και με «ελάχιστα υποστασιακά στοιχεία» τέλεσης αδικημάτων.

«Επιβάλλεται επιτακτικά να παρεμβαίνετε ταχύτατα για έρευνα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ο οποίος δίνει οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ενεργούν ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία των ανηλίκων.

«Οι, συναφώς, ποινικώς αξιολογήσιμες συμπεριφορές εκδηλώνονται και αναπτύσσονται πολλές φορές με εκμετάλλευση της άωρης ηλικίας του θύματος, της ευάλωτης θέσης του από εργασιακή εξάρτηση, των ιδιαίτερων συνθηκών στους χώρους επαγγελματικής απασχόλησης, άθλησης, διάκρισης και ανέλιξης των αθλητών, στους χώρους των ιδρυμάτων, σχολών, καταλυμάτων, παραμονής προσφύγων και μεταναστών κλπ και γενικά σε χώρους που τα άτομα είναι περισσότερο εκτιθέμενα σε γενετήσιες προσβολές, επειδή σ’ αυτούς ευκολότερα μπορούν να δημιουργηθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις και να μετάγονται τα καθών πρόσωπα από ασφαλή θέση σε δυσχερέστερη και μειονεκτική κατάσταση για αντίσταση και διατήρηση του ερωτικού αυτοπροσδιορισμού και της γενετήσιας αυτοδιάθεσής τους.» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Πλιώτας.

Μάλιστα, οι εισαγγελείς καλούνται , όταν γίνονται κοινωνοί περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης ή βαρύτερης προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας, να ενθαρρύνουν τους καταγγέλλοντες να εκθέσουν κάθε κρίσιμη λεπτομέρεια και κρίσιμο γεγονός.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπογραμμίζει την αυτονόητη διαφύλαξη του τεκμηρίου της αθωότητας του κατηγορουμένου ή του υπόπτου, δηλαδή του δικαιώματος κάθε κατηγορουμένου να θεωρείται αθώος εωσότου η ενοχή του αποδειχθεί νομίμως.

Δείτε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο