Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας συνελήφθησαν μεσημβρινές ώρες χθες (05.05.2014), σε Χαλάνδρι και Αθήνα, δύο ημεδαποί, 54χρονη ιδιοκτήτρια ατομικής επιχείρησης και ο 57χρονος σύζυγός της, διαχειριστής ιστοσελίδων, κατηγορούμενοι για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας που διεξήγαγε η Οικονομική Αστυνομία, προέκυψε ότι η 54χρονη διέθετε προς πώληση προϊόντα της ατομικής της επιχείρησης – με αντικείμενο δραστηριότητας το λιανικό εμπόριο συστημάτων δορυφορικών λήψεων – μέσω δύο ιστοσελίδων που διαχειριζόταν ο 57χρονος σύζυγός της, χωρίς να εκδίδει τα προβλεπόμενα παραστατικά.

Για την πραγματοποίηση των πληρωμών από τους υποψήφιους αγοραστές, υπήρχαν δημοσιευμένοι στις ιστοσελίδες τραπεζικοί λογαριασμοί για τις καταθέσεις των χρηματικών ποσών, από τις αγορές των προϊόντων.

Από την επεξεργασία και ανάλυση των φορολογικών στοιχείων, καθώς και από τις κινήσεις των ελεγχόμενων τραπεζικών λογαριασμών, προέκυψαν οι ακόλουθες ποινικές παραβάσεις :

• Μη έκδοση τουλάχιστον (63) φορολογικών παραστατικών, κατά την πώληση αγαθών και μη απόδοση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), που αντιστοιχεί στις συγκεκριμένες πωλήσεις, για τη Διαχειριστική Περίοδο από 01.01.2012 έως 31.12.2012.
• Επίσης, μη έκδοση τουλάχιστον (63) φορολογικών παραστατικών, κατά την πώληση αγαθών και μη απόδοση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, που αντιστοιχεί στις εν λόγω πωλήσεις, για την ελεγχόμενη περίοδο από 01.01.2013 έως 30.09.2013.
Επιπλέον, από τον περαιτέρω έλεγχο διαπιστώθηκαν και διοικητικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα:
• μη τήρηση Βιβλίου Εσόδων – Εξόδων (Β΄ Κατηγορίας),
• μη υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2008, 2009, 2010, 2011 και 2012,
• μη επίδειξη του βιβλιαρίου συντήρησης και επισκευών της φορολογικής ταμειακής μηχανής και
• μη υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α.

Σε βάρος του 57χρονου όπως διαπιστώθηκε, εκκρεμεί απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης, για απάτη.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα θα ενημερωθεί η αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν όλο το 24ωρο με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, είτε στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012, είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] , προκειμένου να ενημερώσουν για οποιαδήποτε επίμεμπτη ενέργεια, που αφορά φορολογικές ή άλλες παραβάσεις κατά τη διάρκεια πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών.