Εδώ «Παππάς», εκεί «Παππάς» πού είναι ο «Παππάς», αναρωτιούνται οι Αρχές έχοντας εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον υπαρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» ενώ οι άλλοτε φίλοι του, συναγωνιστές και ομοϊδεάτες πέρασαν το πρώτο βράδυ πίσω από τα κάγκελα στη ΓΑΔΑ.

Πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη της πολύκροτης δίκης η διευθυντική ομάδα του νεοναζιστικού μορφώματος πήρε επίσημα τον δρόμο για της φυλακής τα σίδερα. Φορώντας χειροπέδες στα χέρια, όσοι από τους 39 δεν έλαβαν αναστολή και έχουν συλληφθεί δεν θα οδηγηθούν τελικά σήμερα στον 4ο όροφο του Εφετείου της Αθήνας για να δουν τον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών και να πέσει η αυλαία της υπόθεσης, αλλά θα μπουν κατευθείαν στη φυλακή.

Το πρωτόκολλο για τη μεταγωγή τους στα σωφρονιστικά ιδρύματα όπου θα εκτίσουν τις ποινές τους άλλαξε λόγω κορονοϊού. 

Μετά από συνεννόηση των αρμόδιων αρχών, αστυνομικός θα μεταβεί στην Εισαγγελέα Εφετών, προκειμένου να παραλάβει τα έγγραφα που απαιτούνται για την προφυλάκισή τους και να τα επιδόσει στη συνέχεια στο αρμόδιο τμήμα. Τότε θα ξεκινήσει και η μεταγωγή των καταδικασθέντων. Η πλειονότητα των κρατουμένων θα οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού, ενώ οι υπόλοιποι θα μεταχθούν στο Μαλανδρίνο και στις φυλακές Τρικάλων.

Όσοι μεταφερθούν στις φυλακές Δομοκού αναμένεται κατά πληροφορίες να μείνουν σε κελιά που είχαν διαμορφωθεί για τους καταδικασθέντες της 17 Νοέμβρη ενώ θα προαυλίζονται μόνοι και δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλους κρατούμενους.

Οι έλεγχοι που θα γίνονται στα κελιά τους θα είναι καθημερινοί, ενώ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα βρίσκονται υπό επιτήρηση.

Η αρχή του τέλους και το πρώτο βράδυ πίσω από τα σίδερα

Οι συλλήψεις των Χρυσαυγιτών ξεκίνησαν με αυτή του Αρτέμη Ματθαιόπουλο που καθόταν στο εδώλιο και συνελήφθη μέσα στη δικαστική αίθουσα, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος έφυγε από το σπίτι του το μεσημέρι δηλώντας πως φυλακίζεται για τις ιδέες του ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης παραδόθηκε αυτοβούλως και ακολούθησαν οι Γεώργιος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

Τις απογευματινές ώρες την «παρέα» συμπλήρωσαν οι Ηλίας Παναγιώταρος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Νίκος Κούζηλος.

Κάποτε ήταν στενοί συνεργάτες και κάποιοι ήταν ακόμα και φίλοι. Πλέον όμως δεν ανταλλάσσουν μεταξύ τους κουβέντα ενώ ο καθένας τους έχει ακολουθήσει τον δικό του δρόμο.

Το βράδυ της Πέμπτης οι συλληφθέντες πρώην βουλευτές παρέμειναν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ. Τα προσωπικά τους ήδη κατασχέθηκαν και πέρασαν τον χρόνο τους κυρίως διαβάζοντας. Ο Γεώργιος Γερμανής διάβασε Ηλιάδα ενώ ο αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος επέλεξε ένα βιβλίο από αυτά που πήρε μαζί του.

Ο άφαντος Παππάς, ο ταξιδιώτης Λαγός και η έφεση

Την ώρα που όλοι ψάχνουν τον Χρήστο Παππά ο Γιάννης  Λαγός βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Ο υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης κρύβεται όπως δήλωσε ο ίδιος μέχρι η υπόθεση να φτάσει στο… Εφετείο.

Συγκεκριμένα το βράδυ της Πέμπτης, ο δικηγόρος του, Περικλής Σταυριανάκης, είπε πως ο πελάτης του ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών, έκανε την επιλογή, σε αυτή τη φράση, να μην εμφανιστεί, διότι «θα εκτίσει την πρωτόδικη ποινή πριν φτάσει η υπόθεση στο Εφετείο, οπότε και θα δικαστεί εκ νέου η υπόθεση».

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής (23/10) ο Περικλής Σταυριανάκης ανέφερε ότι γνώριζε εδώ και καιρό ότι ο πελάτης του πιστεύει πως είναι σωστό να εκτίσει ολόκληρη την πρωτοβάθμια ποινή του έως ότου εκδοθεί απόφαση του Εφετείου.

«Μεγαλύτερη ποινή από το να εκτίσεις 5 χρόνια και μετά να ακυρωθούν δεν υπάρχει από αυτό», σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Σταυριανάκη ο Χρήστος Παππάς βρισκόταν όντως υπό διακριτική επιτήρηση της αστυνομίας αλλά κατάφερε και ξέφυγε.

Δεν απάντησε αν βρίσκεται ή όχι στην Ελλάδα και τόνισε πως δεν έχει μιλήσει μαζί του, γιατί αν γινόταν κάτι τέτοιο θα ήταν εύκολο οι αρχές να τον εντοπίσουν.

«Τώρα τι θα κάνει τις επόμενες ημέρες θα το δούμε πάλι», είπε. Οι αναζητήσεις των κλιμακίων της Ασφάλειας στις διευθύνσεις που είχε δηλώσει ο Χρήστος Παππάς ήταν άκαρπες με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να ενημερωθούν για τις τελευταίες του κινήσεις και για το πού μπορεί να έχει βρει κρησφύγετο.

Μέσω του συνηγόρου του ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός καταθέτει έφεση για την σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Στη συνέχεια αναμένεται να υποβάλει το εφετήριο στη νομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ώστε να ζητήσει να μην κινηθεί η διαδικασία άρσης της ασυλίας του.

Το απόσπασμα της απόφασης που αφορά στο Γιάννη Λαγό, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβιβάζεται εντός της ημέρας μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Γιάννης Λαγός ο οποίος έσπευσε πριν ζητηθεί η σύλληψη του να εγκαταλείψει τη χώρα και να μεταβεί στις Βρυξέλλες συνεχίζει να προκαλεί και μετά την καταδίκη του. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι εντός της ερχόμενης βδομάδας θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και καλεί την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου ως μάρτυρα.

Η ανακοίνωση του Λαγού

«Μετά το πέρας της “δίκης” δηλώνω ότι θα προασπίσω την τιμή και την υπόληψή μου δια παντός νομίμου τρόπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Ανακοινώνω ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδος προσφεύγω στο ευρωπαϊκό δικαστήριο διότι παραβιάστηκε και το τεκμήριο αθωότητας μου αφού δεν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση.

Ήδη κατέθεσα αγωγές κατά τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων που προσέβαλαν αυτό το κεκτημένο δικαίωμα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και της ΕΣΔΑ.

Στην διαδικασία ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου θα επικαλεστώ την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και την μαρτυρία της καθώς έχω δικαίωμα που ουδείς μπορεί να μου στερήσει».

Ο προκλητικός Μιχαλολιάκος, ο κερδισμένος από τον Θεό Ηλιόπουλος και ο 100% αθώος Γερμενής

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος εμφανίστηκε αμετανόητος και για ακόμη μία φορά προκλητικός δηλώνοντας πως η ψυχή του είναι «ολόρθη» και πως φυλακίζεται για τις ιδέες του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η ψυχή μου είναι ολόρθη, είμαι περήφανος που με πάνε φυλακή για τις ιδέες μου, κάποτε κάποιοι θα ντρέπονται γι’ αυτήν την απόφαση, θα δικαιωθούμε και από την ιστορία και από τον ελληνικό λαό, ευχαριστώ τις εκατοντάδες των Ελλήνων που όλα αυτά τα χρόνια ήταν στο πλευρό της Χρυσής Αυγής ενάντια σε μια βρώμικη χούντα που υπάρχει στα ΜΜΕ, στην πολιτική ζωή της χώρας και στη Δικαιοσύνη».

Ηλιόπουλος: Το κέρδος μου είναι ότι ήρθα πιο κοντά στον Θεό

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, όταν παραδόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Πικερμίου, υποστήριξε ότι όλο αυτό το διάστημα ήρθε κοντά στον Θεό, έχει ήσυχη τη συνείδησή του ενώ σημείωσε ότι το δικαστήριο τους καταδίκασε έπειτα από εντολές.

Όπως είπε: «Το όνομά μας δεν υπήρχε σε ολόκληρη τη δικογραφία, εμένα το κέρδος μου όλο αυτό το διάστημα ήταν ότι ήρθα πιο κοντά στον Θεό, είδα ότι δεν μπορεί να μας κρίνει κανείς από τους δικαστές, οι δικαστές προφανώς και παίρνουν εντολές να μας καταδικάσουν δεν ήταν καταδίκη 13 στους 15. Όλους θα μας κρίνει ο Θεός» επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Γερμενής: Είμαι 100% αθώος

Ο Γιώργος Γερμενής ο οποίος εμφανίστηκε το Αστυνομικό Τμήμα της Ραφήνας υποστήριξε ότι είναι απολύτως αθώος αλλά και ότι αυτός κοίταζε μόνο τη δουλειά του.

Όπως είπε μπροστά στις κάμερες έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, «ήρθα να παραδοθώ αυτοβούλως στο ΑΤ Ραφήνας. Δεν αποδέχομαι την κατηγορία. Είμαι 100% αθώος. Δεν έχω κάνει σε τίποτα, απλά βοήθαγα τον κόσμο. Όμως, αυτό το δικαστήριο είναι ένα δικαστήριο του παραλόγου, ένα θέατρο, με καθαρά πολιτική βούληση.

Και όλοι όσοι με ξέρουν και με ακολουθούσαν είμαι 100% αθώος. Δεν υπάρχω σε κανένα κατηγορητήριο. Ένας ψευδομάρτυρας Γ με κατηγόρησε, πήγα χαρτιά στο δικαστήριο και έδειξα την αθωότητά μου. Δεν υπάρχω σε καμία ολόκληρη δικογραφία. Δεν είμαι καν διευθυντικό στέλεχος όπως με παρουσιάζουν.

Είμαι παντελώς αθώος. Κοίταγα την οικογένειά μου, την εργασία μου και πώς θα τα βγάλω πέρα, γίναμε βουλευτές 6,5 χρόνια για να καταλήξουμε στη φυλακή» είπε ο Γιώργος Γερμενής.

Παναγιώταρος: Εύχομαι κάποιοι άλλοι να κάνουν καλύτερα τη δουλειά

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος σε βίντεο που ανήρτησε, χαρακτήρισε το το αποτέλεσμα της δίκης ως τη «μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Όλα όσα συνέβησαν σε αυτό το δικαστήριο είχαν να κάνουν με τις ψήφους, όχι με πράξεις βίας, ούτε για ζητήματα ιδεολογίας», τόνισε σε τηλεοπτικό του μήνυμα, λίγο μετά την καταδικαστική απόφαση. «Εύχομαι κάποιοι άλλοι να κάνουν καλύτερα τη δουλειά, από ό,τι την κάναμε εμείς», είπε.