Ως ιδιαίτερα αγαπητό και εργατικό υπάλληλο, τον οποίο θαύμαζαν πολλοί συνάδελφοί του στο δήμο Θεσσαλονίκης και έσπευδαν να του δώσουν το χέρι, περιέγραψε τον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, άλλοτε συνάδελφός του που θήτευσε ως κεντρικός διαχειριστής στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου.

Καταθέτοντας ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, ο επί σειρά ετών κεντρικός ταμίας Κώστας Θεολόγης, επεσήμανε ότι ο Π. Σαξώνης ήταν γνωστός στο δήμο, ενώ οι υπάλληλοι συζητούσαν για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, για τις οποίες τον θαύμαζαν.

«Ήταν πολύ αγαπητός και εργατικός. Συζητούνταν οι δραστηριότητές του. Κάποιοι τρέχανε να τον πιάσουν στο χέρι. Τον
θαύμαζαν κιόλας. Λέγανε ‘Μπράβο πάει καλά’» ανέφερε ο μάρτυρας, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν αυτός που έδινε μετρητά στον διαχειριστή πληρωμών των υπέρ τρίτων κρατήσεων Π. Σαξώνη.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι εκτελούσε εντολές των διευθυντών του. Όπως περιέγραψε, κάθε φορά που ο Π. Σαξώνης ερχόταν με απόδειξη για να πάρει χρήματα, ο ίδιος τηλεφωνούσε στον διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας που του έδινε το ‘οκ’. «Αν μου έλεγε ο διευθυντής να μην του δώσω χρήματα δεν θα του έδινα», ανέφερε ο μάρτυρας, ο οποίος αθωώθηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για την ίδια υπόθεση.

Νωρίτερα, ολοκλήρωσε την κατάθεσή της η πρώην διευθύντρια του Ταμείου Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) Θεσσαλονίκης, Ελένη Σολομωνίδου, η οποία, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι ο Σαξώνης δεν είχε κανέναν άλλο συνεργό παρά μόνο το σύστημα. «Είχε συνεργό το σύστημα. Για ποιο λόγο να έχει άλλους συνεργούς, για να έχει περισσότερους συνενόχους;» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρώην διευθύντρια του κλιμακίου του ΤΥΔΚΥ στη Θεσσαλονίκη, στις εισφορές του οποίου διαπιστώθηκε το μεγαλύτερο έλλειμμα.

Εξάλλου, κατά την σημερινή 24η μέρα της ακροαματικής διαδικασία, ο ‘πρωταγωνιστής’ της υπεξαίρεσης Π. Σαξώνης -που μαζί με τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη- υποστήριξε ότι ο ίδιος επισκέφθηκε το γραφείο του Μ. Λεμούσια και τον ενημέρωσε για τη διαφορά που είχε προκύψει με το ΤΥΔΚΥ (στις αρχές του 2008). «Του είπα ότι θα μας κλείσουν φυλακή» ανέφερε ο Π. Σαξώνης.

Απαντώντας, ο πρώην γενικός γραμματέας τον διέψευσε κατηγορηματικά, και κοιτάζοντάς τον με αυστηρό ύφος τού είπε «σας παρακαλώ πολύ». Όπως σημείωσε, ο ίδιος ενημερώθηκε για το ζήτημα από τον τότε διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί την Τρίτη, 8 Απριλίου.