Από τη μια στιγμή στην άλλη, μια καθηγήτρια στο Ηράκλειο είδε τις οικονομίες της να κάνουν «φτερά» μέσα από τον τραπεζικό της λογαριασμό.

Η κ. Κατερίνα Μπόγρη, θύμα της ηλεκτρονικής αυτής απάτης μίλησε στην ΕΡΤ και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο ο δράστης κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στους προσωπικούς κωδικούς ασφαλείας της τράπεζας και να αποσπάσει το ποσό.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Μπόγρη, μέσα σε μόλις 90 λεπτά είδε όλες τις οικονομίες της να εξαφανίζονται από τον τραπεζικό της λογαριασμό.

Ο χάκερ, απέκτησε πρόσβαση στα στοιχεία, τους προσωπικούς κωδικούς ασφαλείας και εν τέλει στον τραπεζικό της λογαριασμό με την μέθοδο γνωστή ως «sim swap» και προχώρησε σε τρεις μεταφορές χρημάτων.

Κατά την πρώτη μεταφορά, η κ. Μπόγρη έλαβε ειδοποίηση στο κινητό της και καθώς δεν είχε δώσει σχετική εντολή. Η ίδια έτρεξε αμέσως σε κατάστημα της τράπεζας ώστε να ζητήσει βοήθεια καθώς η μεταφορά αφορούσε το ποσό των 2.500 ευρώ.

Λίγη ώρα μετά, από τον λογαριασμό της εκπαιδευτικού αφαιρέθηκαν ακόμα 4.000 ευρώ και λίγα λεπτά αργότερα και ενώ η ίδια βρισκόταν στην τράπεζα, διαπιστώθηκε μεταφορά επιπλέον κεφαλαίων ύψους 2.570 ευρώ.

«Η τράπεζα δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα απολύτως. Ήταν εκεί ο προϊστάμενος, ο διευθυντής και άλλοι υπάλληλοι, αλλά κανένας δεν μπόρεσε να σταματήσει τους δράστες», δήλωσε η εκπαιδευτικός.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς Κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης: «Προτείνω ξεχωριστό μηχάνημα για συναλλαγές e-banking, μέσα από το οποίο δεν θα μπαίνουμε ούτε σε e-mail, ούτε σε ιστοσελίδες».

Η καθηγήτρια ζητά από την τράπεζα να της επιστραφούν τα χρήματα της. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος της, Μενέλαος Ξυλούρης: «Τα χρήματα ο κακόβουλος τρίτος τα έχει υπεξαιρέσει από την τράπεζα και όχι από την εντολέα μου. Καθότι η τράπεζα δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να το επιλύσει αυτό εξωδικαστικά, θα κινηθούμε νομικά».

Η παθούσα θα κινηθεί νομικά και κατά της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, καθώς, όπως υποστηρίζει, με ένα πλαστό έγγραφο απέκτησε ο δράστης τον αριθμό τηλεφώνου της και μαζί όλα τα προσωπικά της δεδομένα.

TAGS