Εξαρθρώθηκε, στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας που διεξήγαγε το Αστυνομικό Τμήμα Σχηματαρίου, σε συνεργασία με τα Τμήματα Ασφαλείας Θηβών και Λιβαδειάς, οργανωμένη εγκληματική οργάνωση αλλοδαπών, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές και φθορές σε εργοστάσια και εταιρείες, σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας.

Συνελήφθησαν, χθες νωρίς το πρωί στην Τανάγρα Βοιωτίας, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Σχηματαρίου, της Β’ Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Βοιωτίας, τέσσερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόκειται για υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 41, 31, 28 και 24 ετών, σε βάρος των οποίων, αλλά και ενός ακόμη 30χρονου ομοεθνούς συνεργού τους που αναζητείται, σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, με τις κατηγορίες της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και φθορών και παράβασης του νόμου για τα όπλα.

Αναλυτικότερα, χθες περίπου στις 05:00΄ το πρωί, το Κέντρο Άμεσης Δράσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, ενημερώθηκε τηλεφωνικά για κλοπή που βρίσκεται σε εξέλιξη, από άγνωστο αριθμό δραστών, σε εγκαταστάσεις ανενεργού εργοστασίου στην περιοχή της Τανάγρας Βοιωτίας.

Μετά από άμεση κινητοποίηση, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μετέβησαν στο ανωτέρω εργοστάσιο, όπου μετά από εκτεταμένες αναζητήσεις εντόπισαν, κρυμμένους στην οροφή του εργοστασίου, τους τέσσερεις αλλοδαπούς, από τους οποίους ο 28χρονος κρατούσε μία κυνηγητική καραμπίνα. Οι αστυνομικοί, μετά από δυναμική επέμβαση, αφόπλισαν τον 28χρονο και συνέλαβαν τους δράστες.

Όπως διαπιστώθηκε, οι συλληφθέντες είχαν ήδη προβεί στην κοπή (300) μέτρων καλωδίου ηλεκτροδότησης από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, αξίας (60.000) ευρώ, τα οποία και κατασχέθηκαν. Επιπλέον στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– το ανωτέρω κυνηγητικό όπλο με αποσβησμένο τον αριθμό του και με φυσίγγιο στην θαλάμη του, έτοιμο προς πυροδότηση,
– δύο κόφτες μετάλλων και δύο φαλτσέτες,
-τέσσερις κουκούλες τύπου full face και ένας φακός κεφαλής,
– ένα ζεύγος μάλλινα γάντια, ένα ζεύγος πλαστικά γάντια μίας χρήσης και δύο ζεύγη μάλλινες κάλτσες,
– είκοσι έξι φυσίγγια κυνηγητικού όπλου,
– έξι κινητά τηλέφωνα.

Στο πλαίσιο της μεθοδικής και συστηματικής αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι οι τέσσερις συλληφθέντες, μαζί με τον 30χρονο ομοεθνή συνεργό τους που αναζητείται, είχαν συγκροτήσει τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2012 εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, έχοντας ως σκοπό τη συστηματική διάπραξη κλοπών καλωδίων ηλεκτροδότησης από εγκαταστάσεις και μηχανήματα εργοστασίων και εταιρειών σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας, με σκοπό την απόσπαση και εκμετάλλευση του χαλκού.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από την 23-01-2013 έως και την 21-09-2013, είχαν διαπράξει επιπλέον δεκαέξι (16) κλοπές από εργοστάσια και εταιρείες στις περιοχές του Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Τανάγρας, Οινόης και άλλες περιοχές της Βοιωτίας, αφαιρώντας καλώδια ηλεκτροδότησης, με την αξία των αφαιρεθέντων καλωδίων αλλά και των φθορών που προκλήθηκαν, να υπερβαίνει τις (340.000) ευρώ.

Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των δραστών, βρέθηκαν στην οικία του 41χρονου και κατασχέθηκαν:

– Δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
– ένας ηλεκτρονικός τροχός,
– ένα βενζινοκίνητο αλυσοπρίονο,
– δύο κυνηγητικά φυσίγγια και
– δύο διαβατήρια.

Σημειώνεται ότι σε βάρος του 28χρονου έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι για διακίνηση παράνομων μεταναστών στην χώρα μας, ενώ τα καλώδια ηλεκτροδότησης που κατασχέθηκαν, αποδόθηκαν σε νόμιμο εκπρόσωπο του εργοστασίου.

Ενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Σχηματαρίου, ενώ ερευνάται η τυχόν εμπλοκή των δραστών στην τέλεση και άλλων παρόμοιων εγκληματικών ενεργειών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών και διατάχθηκε η κράτησή τους και η παραπομπή τους την προσεχή Δευτέρα ενώπιον του ανακριτή Θηβών.