Σε τακτικό ανακριτή παραπέμφθηκε η υπόθεση των τριών συλληφθέντων από την Αντιτρομοκρατική, στην Αγία Παρασκευή, μεταξύ των οποίων και ο «τοξοβόλος του Συντάγματος».

Οι τρεις συλληφθέντες είναι ο λεγόμενος «τοξοβόλος», και δύο γυναίκες, 28 και 26 ετών, οι οποίοι διώκονται για τέσσερα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και έξι σε βαθμό πλημμελήματος. Στο αυτοκίνητο στο οποίο συνελήφθησαν βρέθηκε και βαρύς οπλισμός, και μάλιστα έτοιμος προς χρήση, όπως γνωστοποίησε η Αστυνομία, καθώς οι σφαίρες ήταν μέσα στη θαλάμη.

Συγκεκριμένα, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις εξής κατηγορίες:

  • Συγκρότηση ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
  • διακεκριμένη κλοπή κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα από 2 και περισσότερους
  • πλαστογραφία από κοινού και κατά εξακολούθηση
  • χρήσης πλαστού από κοινού και κατά  εξακολούθηση
  • βία κατά υπάλληλων από πρόσωπα πού οπλοφορούν
  • απείθεια
  • παράνομη κατοχή και μεταφορά πολεμικού τουφεκιού και υποπολυβόλου από κοινού
  • παράνομη οπλοφορία
  • ληστεία κατά συναυτουργία
  • απόδραση κρατουμένου

Χθες, ο αποκαλούμενος «τοξοβόλος» και η μια γυναίκα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας την ώρα που περίπου 30 άτομα, αλληλέγγυα προς τους συλληφθέντες, φώναζαν συνθήματα. Η δεύτερη κατηγορούμενη δεν οδηγήθηκε στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων καθώς δήλωσε ασθένεια.

Τι εκτιμούν οι αρχές

Τα πέντε κλειδιά και τα πέντε κινητά τηλέφωνα, που βρέθηκαν στην κατοχή των τριών συλληφθέντων, εξετάζουν οι αρχές προσπαθώντας να βρουν στοιχεία για τη δράση τους αλλά και τυχόν συνεργάτες τους. Όπως έγινε χθες γνωστό, έχουν γίνει έρευνες σε τέσσερα σπίτια συγγενών των συλληφθέντων, όπου όμως δεν έχει βρεθεί κάτι που να σχετίζεται με τους δράστες.

Η Αστυνομία πιστεύει πως οι τρεις πιθανόν να ετοίμαζαν κάποια ενέργεια και κατά πάσα πιθανότητα ληστεία, καθώς και οι τρεις φορούσαν πλαστικά γάντια την ώρα της σύλληψής τους, ενώ είχαν και τέσσερα όπλα έτοιμα για χρήση με σφαίρα στη θαλάμη. Πρόκειται για ένα καλάζνικοφ, ένα υποπολυβόλο τύπου «Σκόρπιον» και δύο πιστόλια που είχαν πάνω τους ο 32χρονος και η 28χρονη.

Επίσης, βρέθηκαν μία μάσκα σιλικόνης, είδη μεταμφίεσης και ένας ασύρματος συντονισμένος στη συχνότητα της αστυνομίας που ενισχύουν τις εκτιμήσεις των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής, ενώ θεωρούν βέβαιο ότι είχαν συνεργάτες γιατί στο αυτοκίνητο βρέθηκαν πολλά ρούχα διαφόρων μεγεθών, που δεν ταιριάζουν στους συλληφθέντες. Τα ρούχα είναι ανδρικά. Τα όπλα, όπως διαπιστώθηκε από τη βαλλιστική έρευνα, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποια ενέργεια.

Ποιοι είναι οι τρεις συλληφθέντες

Ο ένας από τους τρεις συλληφθέντες, ο 32χρονος, γνωστός και ως «τοξοβόλος του Συντάγματος», είχε αποδράσει στις 6-6-2019 από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης για ληστείες και συμμετοχή σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, από γενετικό υλικό που έχει βρεθεί, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, διαπιστώθηκε ότι ο 32χρονος συμμετείχε σε ένοπλη ληστεία στις 29-8-2019 σε τράπεζα στη Ερυμάνθεια Αχαΐας, μαζί ακόμη έναν άντρα, κατά την οποία αφαίρεσαν 150.380 ευρώ. Ο ένας από τους δράστες ήταν ντυμένος ιερέας.

Η 28χρονη, η οποία είχε συλληφθεί μαζί με την Πόλα Ρούπα τον Ιανουάριο του 2015, καταζητείτο, καθώς είχε παραβιάσει τους όρους με τους οποίους είχε αφεθεί ελεύθερη λίγο πριν από την καταδίκη της από το δικαστήριο, πέρσι τον Ιούνιο, σε πολυετή κάθειρξη ως μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα».

Η 26χρονη ήταν η οδηγός του αυτοκινήτου, στο επέβαιναν οι τρεις συλληφθέντες, που είχε κλαπεί στις 26 προς 27 Ιανουαρίου από την περιοχή του Χολαργού.

Τι βρέθηκε στο αυτοκίνητο

Οπλισμός, ασύρματος συντονισμένο σε κανάλι της ΕΛΑΣ, πλαστές ταυτότητες αλλά και ρούχα και μάσκες είναι μεταξύ των ευρημάτων στο αυτοκίνητο στο οποίο συνελήφθησαν οι τρεις.

Κατά την έρευνα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν μεταξύ άλλων:

  • πιστόλι με φυσίγγιο στη θαλάμη, το οποίο έφερε στην κατοχή του ο συλληφθείς,
  • αυτόματο υποπολυβόλο, το οποίο έφερε φυσίγγιο στη θαλάμη,
  • πολεμικό τυφέκιο τύπου «καλάσνικοφ», το οποίο έφερε φυσίγγιο στη θαλάμη,
  • 4 γεμιστήρες,
  • πλήθος φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων,
  • 3 καταφανώς πλαστά Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας, που αντιστοιχούσαν στον κάθε έναν από τους συλληφθέντες με τη φωτογραφία τους,
  • 5 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, εκ των οποίων η μία τύπου «smartphone» και σε λειτουργία,
  • ζευγάρι κλεμμένων πινακίδων κυκλοφορίας, από τις οποίες είχε αφαιρεθεί το ανάγλυφο εντύπωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας,
  • ασύρματος πομποδέκτης, συντονισμένος σε κανάλι της ΕΛ.ΑΣ., με ακουστικά,
  • χρηματικό ποσό, άνω των 3.300 ευρώ και
  • πλήθος ειδών ρουχισμού, διαφόρων μεγεθών.

Επιπλέον, σε σωματική έρευνα στην 28χρονη συλληφθείσα, βρέθηκαν μεταξύ άλλων:

-πιστόλι, που έφερε φυσίγγιο στη θαλάμη,
-γεμιστήρας,
-φυσίγγια των 9 mm,
-συσκευή κινητής τηλεφωνίας, η οποία ήταν απενεργοποιημένη και
-5 κλειδιά οικιών.

Τα όπλα, όπως διαπιστώθηκε από τη βαλλιστική έρευνα, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποια ενέργεια.

Το χρονικό της σύλληψης

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πολύμηνη έρευνα των αρχών οδήγησε στη σύλληψη των τριών στην Αγία Παρασκευή, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξε στον εντοπισμό τους το κλεμμένο όχημα που χρησιμοποιούσαν όταν συνελήφθησαν. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, στη διάρκεια της έρευνας συνδυάστηκαν πληροφορίες και στοιχεία και ακολούθησε συντονισμένη επιχείρηση σε περιοχή της Αττικής, όπου εντοπίστηκαν να επιβαίνουν σε κλεμμένο ΙΧ αυτοκίνητο.

Όπως περιέγραψε η ΕΡΤ, το όχημα με το οποίο κινούνταν οι συλληφθέντες βρισκόταν στη συμβολή των οδών Αγίου Ιωάννου και Σπετσών, όταν κλείστηκε από οχήματα της Αντιτρομοκρατικής. Πάνοπλοι αστυνομικοί με πολιτικά και επέβαιναν σε συμβατικά οχήματα ακινητοποίησαν το κλεμμένο όχημα μέσα, στο οποίο ήταν οι τρεις, και τους συνέλαβαν.