Εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης καλείται να δώσει και πάλι ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ, Στέργιος Νέζης για την υπόθεση της «μίζας» των 250.000 ευρώ που φέρεται να έλαβε από τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο, το 2003, μέσω εξωχώριας εταιρίας, προκειμένου να ανατεθεί στη ΜΕΤΚΑ έργο στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο.

Έξι μήνες μετά την καταδίκη του κ. Νέζη, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, σε κάθειρξη 5 ετών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η υπόθεση μπαίνει, στις 29 Ιανουαρίου, στο μικροσκόπιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο Στέργιος Νέζης, ο οποίος θα καθίσει στο εδώλιο του Εφετείου, υποχρεώθηκε να καταβάλλει εγγύηση 100.000 ευρώ για να του χορηγήσει αναστολή το πρωτόδικο δικαστήριο το οποίο παράλληλα αποφάσισε την κατάσχεση και δήμευση του ποσού των 250.000 ευρώ που, κατά την κατηγορία, ήταν η «μίζα» που δόθηκε.

Η σκυτάλη της υπόθεσης περνά στα χέρια των δικαστών του Εφετείου (Πρόεδρος: Κοτσομύτη Ελένη, Εφέτες: Χρυσικοπούλου Αικατερίνη, Γκουρογιάννη Μαίρη, Νίκα Διονυσία, Εισαγγελέας: Φλωρίδης Βασίλης) οι οποίοι έχουν ως δεδομένο ότι οι δυο πρωταγωνιστές της υπόθεσης πρωτοδίκως παραδέχτηκαν τη διαδρομή των 250.000 ευρώ μέσω εξωχώριας εταιρίας. Μια διαδρομή που ξεκίνησε από λογαριασμό του Ευάγγελου Μυτιληναίου και σύμφωνα με την κατηγορία, «ξεπλύθηκε» για να φτάσει «καθαρό» στον τελικό αποδέκτη Στέργιο Νέζη.

Το πρωτόδικο δικαστήριο δεν πείστηκε από τους λόγους που επικαλέστηκαν οι κατηγορούμενοι σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν τη διαδρομή των χρημάτων που μέσω εξωχώριας εταιρίας, δόθηκαν από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο στον Στέργιο Νέζη κατά το χρονικό διάστημα που ο τελευταίος διατελούσε Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ και ενώ ήταν σε εξέλιξη ο διεθνής Διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η ΔΕΗ για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Λαύριο, που τελικά ανακηρύχθηκε μειοδότης και ανέλαβε η ΜΕΤΚΑ.

Οι απολογίες τους χαρακτηρίστηκαν από απλοϊκούς ισχυρισμούς και αντιφάσεις με το Στέργιο Νέζη να ομολογεί πως έλαβε τα χρήματα με αυτό τον τρόπο για λόγους φοροαποφυγής και τον  επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο να ρίχνει ολόκληρη την ευθύνη για την «ύποπτη» συμφωνία στον πατέρα του, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή. Και οι δυο υποστήριξαν πως τα χρήματα αφορούσαν μελέτη για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία συμφωνήθηκε το 2009 και παραδόθηκε το 2003 χωρίς, ωστόσο, να δώσουν πειστική εξήγηση πώς τα χρήματα κατατέθηκαν άπαξ παρά τον ισχυρισμό πως η μελέτη γινόταν σταδιακά.

Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα που έκανε λόγο για προσπάθεια των κατηγορουμένων «να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα» και για «συμπεριφορά που δεν αντέχει στη λογική» καταδίκασαν τον Στέργιο Νέζη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος το οποίο συνδέεται με το αδίκημα της δωροδοκίας. Ένα αδίκημα που το δικαστήριο έκρινε ότι είχε παραγραφεί με αποτέλεσμα να γλυτώσει την καταδίκη ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος αν και το δικαστήριο με την απόφαση του δέχτηκε πως διαπράχθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου εκδόθηκε μετά από ακροαματική διαδικασία περίπου 10 μηνών, τον περασμένο Ιούλιο, λίγες μόλις ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας ο οποίος είχε υιοθετήσει αλλαγές στο νόμο περί καταχραστών του δημοσίου οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από νομικούς «διατάξεις πλυντήριο» και οδήγησαν σε ξαφνικό θάνατο υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος και διαφθοράς δημιουργώντας αίσθηση ατιμωρησίας. Οι αντιδράσεις εντός αλλά και εκτός Ελλάδος ήταν τέτοιας έντασης που η κυβέρνηση της Ν.Δ. έσπευσε τον περασμένο Νοέμβριο να προχωρήσει σε τροποποιήσεις των επίμαχων διατάξεων που άφηναν στο απυρόβλητο τους πρωταγωνιστές υποθέσεων διαφθοράς.