Μέσω δικηγορικής εταιρείας ήρθε η… απάντηση από την Αμερική στο αίτημα της ελληνικής δικαιοσύνης για παροχή πληροφοριών σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες που έχουν καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση της Novartis στις αμερικανικές αρχές.

Αποδέκτες της επιστολής, που φέρει την υπογραφή δικηγορικής εταιρείας στην Αμερική η οποία μαζί με τον δικηγόρο Παύλο Σαράκη εκπροσωπούν νομικά τους τρεις Έλληνες μάρτυρες/καταγγέλλοντες, είναι η ηγεσία του Αρείου Πάγου, ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO) αλλά και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

Αφορμή για την εξασέλιδη επιστολή – καταγγελία του δικηγόρου Στηβ Κον της δικηγορικής εταιρείας “KOHN, KOHN & COLAPINTO, LLP” είναι ,όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, οι «ανάρμοστες και παράνομες πρακτικές εκφοβισμού κατά των προσφευγόντων/καταγγελλόντων μαρτύρων στις Αμερικανικές Αρχές για την “υπόθεση Novartis“», καθώς και το αίτημα προς τους Αμερικανούς των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου που χειρίζονται την έρευνα για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση για παροχή πληροφοριών που αφορούν στους μάρτυρες που κατέθεσαν στις ΗΠΑ.

«Ζητάμε να σταματήσετε αμέσως και να εγκαταλείψετε οποιαδήποτε προσπάθεια να μάθετε την ταυτότητα των Ελλήνων πολιτών που έχουν εθελοντικά δώσει πληροφορίες στις αρχές των ΗΠΑ. Ζητάμε, επίσης, να αποσύρετε οποιοδήποτε αίτημα προς τις αρχές των ΗΠΑ για να εκθέσετε την ταυτότητα αυτών των μαρτύρων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Στηβ Κον, προσθέτοντας ότι η επίμαχη επιστολή αποτελεί επίσημη καταγγελία κατά του Αρείου Πάγου, η οποία υποβλήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος εκπροσωπούν Έλληνες πολίτες οι οποίοι «εθελοντικά παρείχαν πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές σχετικά με παραβιάσεις του FCPA (σσ: νόμου για διαφθορά)». «Αυτοί οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος παρείχαν πληροφορίες ότι η Ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis μπορεί να έχει δωροδοκήσει Έλληνες αξιωματούχους κατά παράβαση της νομοθεσίας. Οι καταγγέλλοντες δημοσιοποίησαν τις πληροφορίες σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, το οποίο παρέχει ισχυρή προστασία» τονίζει συμπληρώνοντας πως οι συγκεκριμένοι μάρτυρες δεν έχουν καμία σχέση με την διαδικασία στην Ελλάδα.

«Θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου να παρεμποδιστούν τα δικαιώματα αυτών των μαρτύρων, και να αντιταχθούν σε αυτούς για μια νόμιμη παροχή πληροφοριών στις αρχές των ΗΠΑ» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Στηβ Κον.