Πυκνό πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει τη «σιγή» της τρομοκρατικής οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών», μελή της οποίας εκτέλεσαν εν ψυχρώ, πριν από ακριβώς τρία χρόνια, το δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλα, στην Ηλιούπολη.

Επρόκειτο για μία ενέργεια «ορόσημο» αφού για πρώτη φορά γίνεται στόχος δολοφονικής επίθεσης δημοσιογράφος, με μόνο κίνητρο την ιδιότητά του.

«Κύριοι δημοσιογράφοι, αυτήν τη φορά ήρθαμε στην πόρτα σας, την επόμενη φορά όμως θα μας βρείτε στα σπίτια σας», ανέφερε η προκήρυξη της οργάνωσης μετά την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, στις 17 Φεβρουαρίου 2009.

Και πραγματοποίησαν την απειλή εκτελώντας με 16 σφαίρες τον 37χρονο, στο σπίτι του.

Έκτοτε η οργάνωση παραμένει αδρανής.

Η πιο πρόσφατη αναφορά στη Σέχτα Επαναστατών, υπήρξε στην προκήρυξη της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στο Ι.Χ. της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού στην Δάφνη, τον περασμένο μήνα.



Το πρώτο χτύπημα της οργάνωσης

Η Σέχτα Επαναστατών πρωτοεμφανίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2009 με επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού, στη συμβολή των οδών Φιλικής Εταιρείας και Θερμοπυλών.

Στο σημείο βρέθηκαν 19 κάλυκες, 11 από τους οποίους ήταν διαμετρήματος των 9 χιλιοστών, ενώ οι οκτώ ήταν των 32 χιλιοστών.

Οι απαντήσεις από τα εγκληματολογικά εργαστήρια έδειξαν πως χρησιμοποιήθηκαν ένα εννιάρι πιστόλι και ένα υποπολυβόλο Skorpion.

Την επίθεση εξαπέλυσαν στις 4.10 τα ξημερώματα τρία άτομα που πλησίασαν πεζή, φορώντας κράνη.

Οι δράστες πυροβόλησαν από απόσταση περίπου 15 μέτρων εναντίον της σκοπιάς του αστυνομικού τμήματος μέσα στην οποία ήταν ο αστυφύλακας σκοπός, 21 ετών.

Ο αστυνομικός τούς είδε την τελευταία στιγμή και έπεσε στο έδαφος, γι΄αυτό και δεν τον «βρήκαν» οι σφαίρες.

Στη συνέχεια προσπάθησε να καλυφθεί μέσα στο τμήμα, έρποντας προς την πόρτα όταν έπεσε η χειροβομβίδα δίπλα του, την οποία πέταξαν οι δράστες από την πλευρά της οδού Θερμοπυλών που εφάπτεται του αστυνομικού τμήματος.

Η χειροβομβίδα δεν εξερράγη, ενώ οι δράστες έφυγαν πυροβολώντας με το δεύτερο όπλο για να καλύψουν τη διαφυγή τους.

Η οργάνωση άφησε CD με το κείμενο της προκήρυξής της στον τάφο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στο νεκροταφείο Νέας Σμύρνης, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.


Το Alter ο στόχος του δεύτερου χτυπήματος

Το δεύτερo χτύπημα της ένοπλης οργάνωσης ήρθε λίγες μέρες μετά, στις 17 Φεβρουαρίου 2009, στις 7:15 το βράδυ κατά του τηλεοπτικού σταθμού «Alter».

Τέσσερις άγνωστοι που φορούσαν κράνη μοτοσικλέτας προσέγγισαν το κανάλι από την πίσω πλευρά στην οδό Λεονάρδου στο Περιστέρι την ώρα που έβγαινε έξω ένας τεχνικός του σταθμού.

Οι δράστες τον διέταξαν να απομακρυνθεί και πέταξαν προς το χώρο που ήταν σταθμευμένα αυτοκίνητα υπαλλήλων του καναλιού έναν αυτοσχέδιο μηχανισμό ο οποίος δεν εξερράγη.

Ταυτόχρονα «γάζωσαν» τα αυτοκίνητα με πιστόλια με αποτέλεσμα να προξενήσουν φθορές σε τέσσερα από αυτά.

Οι αστυνομικοί περισυνέλεξαν από τον τόπο της επίθεσης 12 κάλυκες από πιστόλια και συγκεκριμένα 10 διαμετρήματος 7,65 και δύο των 9 χιλιοστών.

Στην προκήρυξη που άφησαν στην οδό Νιόβης 4, στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου το 1998 είχε τραυματιστεί θανάσιμα η Αμαλία Γκινάκη κατά την διάρκεια ομηρίας της από τον Σορίν Ματέι, υπήρχαν απειλές κατά δημοσιογράφων.

Δολοφονία του αρχιφύλακα Νεκτάριου Σάββα

Το τρίτο χτύπημα, το οποίο ανέλαβε η οργάνωση, ήταν αιματηρό.

Ξημερώματα της 17ης Ιουνίου του 2009, τα μέλη της οργάνωσης πλησιάζουν το υπηρεσιακό συμβατικό αυτοκίνητο της ΕΛ.ΑΣ., στα Κάτω Πατήσια.

Κοντά στο σπίτι της προστατευόμενης βασικής μάρτυρος κατηγορίας για την υπόθεση του ΕΛΑ, Σοφίας Κυριακίδου.

Ο 41χρονος αστυνομικός της αντιτρομοκρατικής, Νεκτάριος Σάββας, που έχει ξεκινήσει υπηρεσία στις 6 το πρωί, πυροβολείται από τουλάχιστον δυο όπλα 24 φορές.

«Ο αστυνομικός έφερε κανονικά τον υπηρεσιακό του οπλισμό, τον οποίο δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει λόγω της σφοδρότητας της επιθέσεως και της αμεσότητας των χτυπημάτων των δραστών, που είχαν σαφώς ανθρωποκτόνο πρόθεση«, ανέφερε, τότε, στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ.

Η «Σέχτα Επαναστατών» αναλαμβάνει τη δολοφονία με προκήρυξή της στα «Νέα». Εξαπολύει νέο μπαράζ απειλών και αναφέρει: «Θα χτυπάμε όλους τους κυρίαρχους μηχανισμούς, τους θεσμικούς φορείς και τα πληρεξούσια άτομα».

Το θύμα, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας κ. Φίλιππο Κουτσαύτη, που έκανε την αυτοψία, έφερε συνολικά δώδεκα πύλες εισόδου, σε διάφορα σημεία του σώματός του από τις σφαίρες που τον χτύπησαν.

Εν ψυχρώ εκτέλεση Γκιόλια

Τελευταίο χτύπημα και ίσως με τα περισσότερα ερωτήματα για την ΕΛ.ΑΣ. η εν ψυχρώ δολοφονία με 16 σφαίρες, του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια τα ξημερώματα της 19ης Ιουλίου 2010 στην είσοδο της πολυκατοικίας που διέμενε στην Ηλιούπολη.

Στο σημείο της δολοφονίας βρέθηκαν 16 κάλυκες από όπλο των 9 χιλιοστών.

Άγνωστος τού χτύπησε το κουδούνι του διαμερίσματός του στην οδό Δαιδάλου 21 και του ζήτησε να βγει στην είσοδο, καθώς -όπως του είπε- κάποιος έκλεβε το αυτοκίνητό του.

Ο Σωκράτης Γκιόλιας κατέβηκε με το ασανσέρ στο ισόγειο, άνοιξε την πόρτα και βγήκε στην είσοδο.

Οι δράστες τον «γάζωσαν» με σφαίρες, προτού ο ίδιος προλάβει να αντιδράσει.

Από το μπαλκόνι, παρακολουθούσε η σύζυγός του, η οποία ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί τους.

Αργότερα εντοπίζεται το αυτοκίνητο με το οποίο εκτιμάται ότι διέφυγαν οι δράστες, στη συμβολή της Βουλιαγμένης με την Λεωνιδίου, ενάμιση χιλιόμετρο από το σημείο της δολοφονίας.