Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί η αποκάλυψη εγγράφου που εμφανίζει τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς να γνωρίζουν πως ο ένας τουλάχιστον από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis έχει καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται στην Αμερική ενώ επαφές με τους Αμερικανούς εμφανίζεται να είχε και η δεύτερη μάρτυρας η οποία φέρεται να γνώριζε το σχέδιο δωροδοκίας.

Το έγγραφο που δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» έρχεται στο φως λίγο μετά το αίτημα δικαστικής συνδρομής, με το οποίο οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου ζητούν ενημέρωση από τους Αμερικανούς για τα πρόσωπα που εξέτασαν ακόμη και υπό το καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες για ακόμη μια φορά βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς εκτιμάται ότι η πιθανή ταύτιση των προστατευόμενων μαρτύρων στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ κλονίζει την νομιμότητα των καταθέσεων που έδωσαν στη χώρα μας, βάζοντας στο κάδρο της υπόθεσης τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, καθώς σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία οι μάρτυρες από τα στοιχεία που εισέφεραν στην έρευνα προσδοκούσαν οικονομικά οφέλη κάτι που δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να εγείρονται συζητήσεις για το αν θα μπορούσαν να φέρουν τον τίτλο του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας.

Εισαγγελικές πηγές, ωστόσο, αναφέρουν πως οι έρευνες σε Ελλάδα και Αμερική είναι παράλληλες και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν ταυτίζονται ως προς το αντικείμενο ή τους μάρτυρες. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Αμερικανοί δεν έχουν δώσει σχετικές απαντήσεις ενώ προστατευόμενος μάρτυρας όταν ρωτήθηκε αρνήθηκε ότι έχει σχέση με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με αρμόδιες πηγές, δεν είναι βέβαιο πως η έρευνα για την υπόθεση Novartis στην Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη μάρτυρες στην Αμερική. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν εμφανίστηκαν αυτοβούλως για να καταθέσουν αλλά οδηγήθηκαν σε αυτούς οι εισαγγελικοί λειτουργοί με αφορμή τα στοιχεία που είχαν στη διάθεση τους ενώ μπήκαν στο καθεστώς προστασίας μετά τη διαβίβαση του σχετικού φακέλου στη Βουλή, το Φεβρουάριο του 2018.

«Η μεγαλύτερη και πιο πρόχειρη σκευωρία των τελευταίων 45 ετών»

«Η υπόθεση Novartis ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο είναι η μεγαλύτερη και πιο πρόχειρη σκευωρία των τελευταίων σαρανταπέντε ετών» ανέφερε σε δήλωση του στον ΣΚΑΪ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ένα από τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της έρευνας με το σκέλος της δικογραφίας που τον αφορά να έχει , ήδη, μπει στο αρχείο. «Οι μάρτυρες ήσαν εξαρχής παντελώς αναξιόπιστοι», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνοντας πως «παρανόμως εξετάστηκαν και παρανόμως “προστατεύθηκαν” για να προσδώσουν άρωμα μυστηρίου και να αποφύγουν όχι μόνο την αντεξέταση αλλά και τις ευθύνες τους». Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ το επίμαχο έγγραφο αποκαλύπτει «τις κακουργηματικές παρανομίες των σκευωρών» και ζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνη και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο ρ/στ Αθήνα 98,4 FM εξέφρασε την άποψη ότι με την αποκάλυψη του εγγράφου «Καταρρέει η θεωρία περί σκευωρίας με τις τελευταίες αποκαλύψεις για την υπόθεση Novartis». «Αλίμονο αν, μετά από αυτά, μιλάει κανείς για “σκευωρία” με τη συμμετοχή των διωκτικών αρχών του FBI» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης.