«Παντελώς αθώος» δήλωσε ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Στάθης Μπούκουρας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

«Είμαι σε θέση να απαντήσω χωρίς φόβο και πάθος» είπε απευθυνόμενος στους δικαστές ενώ εξέφρασε τη θέση ότι η Χρυσή Αυγή πρέπει να διαλυθεί «ως οργάνωση και ως κόμμα στην περίπτωση που αποδειχθεί η εμπλοκή της στη δολοφονία Φύσσα». «Εγώ δεν αναλαμβάνω καμία πολιτική ευθύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κατηγορούμενος έστρεψε τα βέλη του στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας πως η προφυλάκιση του για την υπόθεση ήταν «προϊόν πολιτικής εντολής».

Ο Στάθης Μπούκουρας μίλησε για την προσωπική του πορεία και αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον Ηλία Παναγιώταρο ο οποίος έγινε κολλητός του και του πρότεινε να είναι υποψήφιος το 2012.

«Δεν περίμενα να εκλεγώ» είπε τονίζοντας πως ο ίδιος πολιτικά προερχόταν από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και όταν ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης «έχασα την πολιτική μου στέγη».

Ο πρώην βουλευτής ανέφερε πως «η ρητορική Παναγιώταρου εστιαζόταν στο αντιμνημόνιο και το λαθρομεταναστευτικό που ακόμη και σήμερα με βρίσκουν σύμφωνο» και συμπλήρωσε: «Η θέση του Ανδρέα Παπανδρέου για το Μακεδονικό δεν είναι διαφορετική από αυτή της Χρυσής Αυγής».

Ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής επιχείρησε να βγει από το κάδρο της υπόθεσης υποβαθμίζοντας το ρόλο του στο κόμμα. Όπως υποστήριξε ο ίδιος ουδέποτε είχε ακραία ρητορική. «Δεν υπάρχει δήλωση μου με μισαλλόδοξο ή ρητορικό περιεχόμενο» είπε υπογραμμίζοντας πως ήταν «ξένο σώμα στο κόμμα… Είχα σχέση επιδερμική… Δεν μου συγχώρησαν ποτέ ότι προερχόμουν από άλλο πολιτικό χώρο».

Ωστόσο, μιλώντας για την προεκλογική περίοδο του 2012 υποστήριξε πως «έζησε τη δεύτερη του εφηβεία». «Το γλέντησα γιατί οι παρέες γράφουν ιστορία. Τα ταξίδια, η Βουλή το κρασάκι που πίναμε… Είχα φτιάξει ένα ωραίο παρεάκι και είχαμε επαφή με τον κόσμο. Η προεκλογική περίοδος ήταν ότι ωραιότερο είχα ζητεί τα τελευταία χρόνια».

Ο πρώην βουλευτής ήταν κατηγορηματικός ότι ουδέποτε άκουσε για έκνομες πράξεις που είχαν διαπράξει μέλη της Χρυσής Αυγής συμπληρώνοντας ότι η επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα άλλαξε τα δεδομένα. «Μετά τη δολοφονία δεν ήθελα να κυκλοφορήσω, φοβόμουν και ντρεπόμουν. Φοβόμουν αντίποινα και ντρεπόμουν γιατί ένας φερόμενος οπαδός της Χρυσής Αυγής είχε κάνει την ανθρωποκτονία».

Πρόεδρος: Γιατί δεν φύγατε τότε και το κάνατε τέσσερις μήνες αργότερα όταν κληθήκατε σε απολογία;

Κατηγορούμενος: Βίωσα μια άδικη προφυλάκιση. Περίμενα να υπάρξει το ρεαλιστικό στοιχείο. Αποχώρησα όταν διάβασα τη δικογραφία. Ήμουν βουλευτής δεν μπορούσα να αποχωρήσω με φήμες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κατηγορούμενος είπε πως τα ναζιστικά σύμβολα τα έμαθε μέσα από τη δικογραφία ενώ αναφερόμενος στον ναζιστικό χαιρετισμό ταυτίστηκε με τη θέση που προέβαλε ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης ο οποίος, όπως είπε νωρίτερα, είναι φίλος του. «Δεν είδα βουλευτές να χαιρετούν με αυτό τον τρόπο , με τον αρχαιοελληνικό χαιρετισμό αλλά είναι δικαίωμα του καθενός».

Πρόεδρος: Ποια η διαφορά;

Κατηγορούμενος: Γιατί να χαρίσουμε τα ελληνικά σύμβολα… Εγώ δεν τα υιοθετώ.