Στους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη θα προσέλθει σήμερα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση της Novartis.

Το όνομα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης μαζί με άλλα εννέα πολιτικά πρόσωπα.

Τον Φεβρουάριο του 2018 ο κ. Βενιζέλος είχε καταθέσει μήνυση 22 σελίδων σε βάρος του ανώνυμου-προστατευόμενου μάρτυρα με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης».

Υπενθυμίζεται ότι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί διενεργούν προκαταρκτική εξέταση μετά τις καταγγελίες του ομοιόβαθμου συναδέλφου τους και πρώην επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή για πολιτικές παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Παράλληλα ερευνούν από μηδενική βάση τις μηνύσεις που έχουν καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλο και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο παρελθόν για την συγκεκριμένη υπόθεση, την είχε χαρακτηρίσει ως «την πιο μεγάλη και κακοφτιαγμένη πολιτική σκευωρία των τελευταίων δεκαετιών».

«Το σκάνδαλο Novartis είχα πει εξαρχής ότι είναι αντίστροφο. Αφορά αυτούς που οργάνωσαν τη σκευωρία. Την πιο μεγάλη και την πιο κακοφτιαγμένη πολιτική σκευωρία των τελευταίων δεκαετιών.

Αυτό το αντίστροφο σκάνδαλο είναι ογκώδες και αυταπόδεικτο. Αποτελεί προσβολή του πολιτεύματος και ως εκ τούτου δεν έχουμε δικαίωμα να το υποβαθμίσουμε ή να το λησμονήσουμε. Δεν αφορά όσους θίχτηκαν προσωπικά αλλά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου» είχε πει.

Αύριο αναμένεται να καταθέσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος διετέλεσε επόπτης της εισαγγελίας διαφθοράς.

Χθες κατέθεσε για την υπόθεση ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός παρέμεινε στο εισαγγελικό γραφείο λιγότερο από μια ώρα και στο υπόμνημα του, το οποίο αριθμεί 32 σελίδες, προσκόμισε συμπληρωματικά στοιχεία στα όσα ήδη έχει καταγράψει στη μήνυση του η οποία στρέφεται κατά του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και των προστατευομένων μαρτύρων αλλά και των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς που χειρίζονται την έρευνα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά τα νέα στοιχεία ενισχύουν τον ισχυρισμό του για σκευωρία που στήθηκε σε βάρος του και κατατέθηκαν ενώ ήδη έχει μπει στο αρχείο η δικογραφία που τον αφορούσε.

«Ότι είχα να πω για την άθλια αυτή σκευωρία το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Όλα θα έρθουν στο φως» ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Σαμαράς ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα τα οποία θεωρεί ότι τον ενέπλεξαν στην υπόθεση όπως και τον αποκαλούμενο «Ρασπούτιν», τον οποίο όπως τόνισε έχει αποκαλύψει εδώ και καιρό αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων των πολιτικών προσώπων οι αντεισαγγελείς θα αποφασίσουν για την τύχη της δικογραφίας με ανοικτό το ενδεχόμενο να πάρει το δρόμο για τη Βουλή μετά τις αναφορές για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Σε κάθε περίπτωση η έρευνα θα συνεχιστεί από τους εισαγγελικούς λειτουργούς για τα μη πολιτικά πρόσωπα.