Επιχείρηση «Villa Juanita Dolores» στη Μύκονο για τη φοροδιαφυγή στην ενοικίαση πολυτελών κατοικιών

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ προσποιήθηκαν τους Ισπανούς τουρίστες


ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20:31
17/08/2019
Επιχείρηση «Villa Juanita Dolores» στη Μύκονο για τη φοροδιαφυγή στην ενοικίαση πολυτελών κατοικιών
6
loading

Τη φοροδιαφυγή που συντελείται στον τομέα της ενοικίασης πολυτελών κατοικιών στα νησιά και στα παραθαλάσσια θέρετρα της χώρας, έφερε στο φως μια νέα ειδική επιχείρηση των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με την κωδική ονομασία «Villa Juanita Dolores».

Συγκεκριμένα, ομάδα τεσσάρων εφοριακών, μετά από έρευνα σε ιστοσελίδες, ανέθεσαν σε μεσιτικό γραφείο το οποίο δραστηριοποιείται στη Μύκονο, την αναζήτηση πολυτελούς καταλύματος, με σκοπό την ολιγοήμερη διαμονή τους στο «νησί των ανέμων». Μάλιστα, οι εν λόγω ελεγκτές εμφανίστηκαν ως ενδιαφερόμενοι Ισπανοί τουρίστες! Το μεσιτικό γραφείο τούς ενημέρωσε ότι υπήρχε διαθεσιμότητα στις αρχές Αυγούστου.

Έτσι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις 2 Αυγούστου οι ελεγκτές έφτασαν στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, χρησιμοποιώντας ισπανικά ονόματα (Juanita, Dolores, Carlos, Antonio). Εκεί, πολυτελές όχημα που είχε στείλει το μεσιτικό γραφείο, τους παρέλαβε από την αίθουσα VIP του αεροδρομίου και τους οδήγησε σε βίλα γνωστού επιχειρηματία, στη Φτελιά.

Το αντίτιμο που ζητήθηκε για 6 διανυκτερεύσεις ανερχόταν σε 25.000 ευρώ

Στη βίλα εμφανίστηκε η ιδιοκτήτρια του μεσιτικού γραφείου και ξενάγησε τους τέσσερις εφοριακούς στους χώρους του οικήματος. Στη συνέχεια, ζήτησε τα πλήρη στοιχεία των «πελατών», καθώς και τον τρόπο πληρωμής για τη μίσθωση τού καταλύματος. Σημειώνεται ότι το αντίτιμο που ζητήθηκε για 6 διανυκτερεύσεις ανερχόταν σε 25.000 ευρώ!

Τότε, οι εφοριακοί αποκάλυψαν την ιδιότητά τους και ζήτησαν τα στοιχεία της μεσίτριας και των πελατών που διέμεναν εκεί τις προηγούμενες ημέρες, καθότι η βίλα παρακολουθούνταν στενά και, ως εκ τούτου, οι ελεγκτές γνώριζαν ότι το ακίνητο ήταν μισθωμένο το προηγούμενο διάστημα.

Η μεσίτρια προθυμοποιήθηκε να συνεργαστεί με τους ελεγκτές, δηλώνοντας ότι πρόσφατα είχε καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό του διαχειριστή, που εκμεταλλεύεται το ακίνητο από τον ιδιοκτήτη, το ποσό των 19.200 ευρώ για 8 ημέρες διαμονής.

Η λεπτομερής έρευνα που ακολούθησε, αποκάλυψε τα εξής:

Τον Απρίλιο 2018 είχε υποβληθεί στο TAXIS δήλωση μίσθωσης του ακινήτου, η οποία και έγινε αποδεκτή από τον μισθωτή εννέα ημέρες αργότερα. Πρόκειται για επαγγελματική/εμπορική μίσθωση, με μηνιαίο μίσθωμα 1.666,67 ευρώ και με δωδεκαετή περίοδο ισχύος. Μάλιστα, αναφέρεται ότι για τα τέσσερα τελευταία χρόνια το μίσθωμα τριπλασιάζεται.

Όμως, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν δηλώνει εισόδημα από μίσθωση ακινήτου και δεν υποβάλει έντυπο Ε2, με το εν λόγω ακίνητο να εμφανίζεται ως δευτερεύουσα κατοικία. Επιπλέον, ο μισθωτής του ακινήτου δεν δηλώνει εισόδημα από εκμετάλλευση ακινήτου, ούτε έχει κάνει έναρξη επιτηδεύματος ως όφειλε, παρ’ όλο που οι καταθέσεις των πελατών που μισθώνουν τη βίλα γίνονται σε δικό του τραπεζικό λογαριασμό.

Τώρα, και σε συνέχεια όλων αυτών, η ΑΑΔΕ προχωρά κατά προτεραιότητα σε τακτικούς ελέγχους και για τα δύο συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar SANTO

  Η DOLLORES ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΊ! ΌΤΑΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ! ΤΑ ΆΛΛΑ ΕΊΝΑΙ ΓΙΑ ΝΟΥΒΕΛΕΣ!

 2. avatar Καλημέρα σας

  Στο άρθρο παρέχονται λεπτομερή στοιχεία της υπόθεσης και αυτό δημιουργεί το αίσθημα εντοπισμού και αποκάλυψης της παράβασης και άρα κάτι σπουδαίο συνέβη. Οι ιδιοκτησίες αυτές είναι σαφώς πολλές, δεν μπαίνουν σε airbnb ούτε φυσικά θα πάθει κάτι ο ιδιοκτήτης τους αν πληρώσει κάποιο πρόστιμο. Φυσικά και είναι αξιομνημόνευτες οι προσπάθειες της ΑΑΔΕ, αλλά μια οργανωμένη κοινωνία στις μέρες μας για να πάει στο επόμενο βήμα πρέπει οι πολίτες να έχουν το αίσθημα της δικαιοσύνης της φορολογίας τους ώστε να μην περιμένουμε από τους συμπαθείς Ισπανούς, Μαυριτανούς και Σουηδούς της ΑΑΔΕ να κάνουν την δουλειά τους. Όταν η φοροδιαφυγή φθάνει σε ποσοστά 80% δεν λύνεται το θέμα με ελέγχους/ασπιρίνες. Είναι ματαιότητα.
  Ιδιαίτερη σημασία θα είχε ένα άρθρο στο οποίο θα παρέχονταν συγκεντρωτικά στοιχεία ελέγχων πολυτελών μισθώσεων κατοικιών (αριθμός ελέγχων, δηλωθέντα ποσά, αδήλωτα).
  Θα γινόταν αντιληπτή η παραπλάνηση για το \"φαινόμενο\" Airbnb (αν άλλαξε τις γειτονιές προς το καλό ή το κακό, αν φορολογείται, αν εφαρμοστεί ο νόμος, πώς εφαρμόζεται το φαινόμενο στη Βαρκελώνη και πώς στη Γκουανταλαχάρα, κλπ κλπ.). Ο τζίρος (και όχι τα καθαρά έσοδα) ενός μέσου ακινήτου σε μια μέση γειτονιά της Αθήνας στο airBnb σε 2-3 χρόνια δεν ήταν παραπάνω από το ποσό του αντιτίμου των έξι (6) διανυκτερεύσεων αυτής της πολυτελούς κατοικίας. Ή μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα; Ευχαριστώ για τον χώρο

 3. avatar Ανταγωνισμος

  Αυτά σε μη διευθαρμενα κράτη τα εξαφανίζουν εντελώς σε λίγες ώρες.Εδω του (...) μας τα νιαμερα.

 4. avatar Μτκ

  Φοροδιαφυγη,τα δικα μας γαλαζια παιδια της μυκονου??

  1. avatar Συριζειδη ήταν

   Αριστερός κια φτωχός γίνεται; και κυρίως μη λαογιο γίνεται; Δεν γίνεται.

  2. avatar Βλαξ

   Να γνωρίζεις ότι εμείς οι φραγακτοι στη Μύκονο δεν ανήκουμε πολιτικά πουθενά να στο πω πιο απλά δεν δίνουμε έναν τσο ποιος κυβερνάει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει