Άρχισε ενώπιον του δεύτερου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας η δίκη των διευθυντικών στελεχών της Marfin οι οποίοι κατηγορούνται για το θάνατο των τριών εργαζομένων στο υποκατάστημα της Σταδίου στις 5 Μαΐου το 2010.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι για ανθρωποκτονία και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή από αμέλεια ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin, ο υπεύθυνος ασφάλειας του κτιρίου, η διευθύντρια του καταστήματος και η υποδιευθύντρια.

Ως πρώτος μάρτυρας εξετάστηκε ο πατέρας της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της εγκύου που είχε βρει τραγικό θάνατο, ο οποίος τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Το κατάστημα έπρεπε να είχε θωρακιστεί καθώς τα τζάμια είχαν σπάσει κατ’ επανάληψη και παρόλα αυτά δεν έβαλαν νέα τζάμια ασφαλείας».

Τόνισε πως δεν υπήρχε έξοδος κινδύνου και δεν υπήρχε μελέτη πυροπροστασίας.

To μοιραίο μεσημέρι της 5ης Μαΐου 2010

Η φονική πυρπόληση του υποκαταστήματος της Marfin επί της οδού Σταδίου στις 5 Μαΐου 2010 είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών τραπεζικών υπαλλήλων.

Η κεντρική είσοδος της τράπεζας ήταν κλειδωμένη προφανώς λόγω του φόβου εισβολής κουκουλοφόρων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διέξοδος των εργαζομένων προς το δρόμο μετά τον εμπρησμό.

Έτσι αναγκάστηκαν να ανέβουν στους άλλους ορόφους.

Οι πυροσβέστες εντόπισαν νεκρούς από ασφυξία έναν άνδρα στο κλιμακοστάσιο, μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου, μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου και άλλη μία κοντά στο μπαλκόνι.

Η μία από τις νεκρές υπαλλήλους, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ήταν έγκυος.

Οι άλλοι δύο υπάλληλοι που έχασαν τη ζωή τους ήταν ο Επαμεινώνδας Τσακάλης και η Παρασκευή Ζούλια.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του πρώτου μνημονίου.

Μόλις η είδηση της τραγωδίας έγινε γνωστή, ξέσπασαν ταραχές σε διάφορα σημεία της Αθήνας.