Σεβασμό από τα πολιτικά κόμματα ζήτησε ο Ελευθέριος Μιχαηλίδης πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1, για το ποια είναι η θέση των Εισαγγελέων και του δικαστικού σώματος σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την επιλογή προσώπων για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε πως ο ίδιος πιστεύει ότι «η επιλογή δεν θα έπρεπε να γίνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά από εμάς τους ίδιους οι οποίοι γνωρίζουμε καλύτερα απ’ όλους την πορεία του καθενός, την επιστημονική του κατάρτιση και την αξιοσύνη του» είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας σχολίασε πως όταν το πρότειναν το θέμα της επιλογής ηγεσίας απο το δικαστικό σώμα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε για την συνταγματική αναθεώρηση «δεν υπήρξε κανένα κόμμα να το υποστηρίξει».

«Κανείς δεν θέλησε ν’ ακούσει τη φωνή των δικαστικών λειτουργών» συνέχισε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων. «Εμείς γνωρίζουμε καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο μας. Τί πιστεύουν, πως οι δικαστές είναι επίορκοι, πιστεύουν ότι χειραγωγούνται; Δεν μπορούν να ευαγγελίζονται όλοι την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να λένε ‘όχι κύριε, εμείς θα επιλέξουμε’. Η διάσκεψη των προέδρων έχει επιλέξει τους υποψηφίους, κανείς δεν είπε κάτι για την λήξη της θητείας τους. Αυτά που ακούγονται τις τελευταίες μέρες πλήττουν βάναυσα τον θεσμό της δικαιοσύνης» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την συνταγματική νομιμότητα του διορισμού της ηγεσίας κι ενώ η χώρα βαίνει προς εκλογές ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε πως «η διαδικασία είναι νόμιμη λένε οι συνταγματολόγοι, δεν είναι λένε ηθική» ενώ συμπλήρωσε πως «ως προς το δεύτερο σκέλος, δεν έχει ακόμα διαλυθεί η Βουλή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ορίζει το σύνταγμα, επομένως το κράτος υφίσταται ακόμα, επισήμως δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Θα μπορούσε λοιπόν ο πρωθυπουργός ν’ ανακαλέσει και να πει ‘πάω σ’ εκλογές τον Οκτώβριο’».