Σκληρούς επιχειρησιακούς- και όχι ιδεολογικούς- καθοδηγητές από το χώρο του οργανωμένου εγκλήματος και του εμπορίου όπλων στα Βαλκάνια εκτιμάται από τους αναλυτές του φαινομένου της νέας ελληνικής τρομοκρατίας ότι έχουν οι συλληφθέντες ως δράστες της διπλής ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης.

Σύμφωνα με τα «Επίκαιρα», οι διωκτικές Αρχές προσπαθούν να «ακτινογραφήσουν» μια μυστηριώδη μείξη ελληνικής τρομοκρατίας και ομάδων από τα Βαλκάνια που εμπορεύονται όπλα και στην Ελλάδα.

Παράλληλα, θεωρούν απολύτως βέβαιη τη σχέση των ομάδων του νέου ελληνικού αντάρτικου πόλης με Έλληνες σεσημασμένους ποινικούς, που τις χρησιμοποιούν σε διάφορες συναλλαγές λόγω της «καθαρότητας» των προσώπων που συμμετέχουν σε αυτές.

Οι δύο ταυτόχρονες ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης, ο τρόπος δράσης, η καταδίωξη, οι συλλήψεις των τεσσάρων από τους συνολικά οχτώ ή εννέα δράστες το περασμένο Σαββατοκύριακο είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα ακόμα στοιχείο όχι μόνο για την επανεκκίνηση του ελληνικού αντάρτικου πόλης, αλλά και για την ολοένα και αυξανόμενη, όπως καταδεικνύεται, μαζικοποίησή του, καθώς συνεχώς προστίθενται καινούργια πρόσωπα νεαρών ηλικιών που ουδέποτε είχαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές λόγω κάποιας παραβατικής συμπεριφοράς.

Αλλά και οι κοινωνικές καταβολές των νέων προσώπων που εμφανίζονται στα σκηνικά της νέας ελληνικής τρομοκρατίας μαρτυρούν, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι οι στρατολογήσεις από χώρους που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «παραδοσιακές δεξαμενές τροφοδότησης» είναι σε ημερήσια βάση.


Που οδηγούνται οι έρευνες

Σύμφωνα με τα «Επίκαιρα», τα σχέδια βάσει της συνδυαστικής ερευνητικής διαδικασίας των Αρχών έχουν καταλήξει σε κάποιες εικασίες για την προέλευση των «Πυρήνων», την καθοδήγησή τους, τα κρησφύγετα τους αλλά και την τροφοδότησή τους σε οπλισμό και τις επαφές τους με το οργανωμένο έγκλημα.

Οι δράσεις τους και οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν μετά την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ- την οποία οι Αρχές αποσυνδέουν από τους προσφάτως συλληφθέντες, τις εμπρηστικές επιθέσεις σε σπίτια και γραφεία πολιτικών και δημοσιογράφων και τη βομβιστική επίθεση στο The Mall Athens οδήγησαν τους αναλυτές σε ακόμα ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα: το ελληνικό αντάρτικο πόλης οδηγείται σε αναγέννηση και διάφορες οργανώσεις που το απαρτίζουν κινούνται πλέον γύρω από τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Οι αναλυτές πάντως φαίνονται βέβαιοι ότι το αντάρτικο πόλης αναβιώνει στην Ελλάδα- υπό διαφορετικές, φυσικά, συνθήκες το αντάρτικο πόλεων, η πιο μαζική ένοπλη βία, μιμούμενο το ιταλικό φαινόμενο και τη δράση οργανώσεων που είχαν δανειστεί από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες το στοιχείο της μαζικής συμμετοχής.

Οι συλληφθέντες με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», συνυπολογιζομένων των τελευταίων, αγγίζουν τους τριάντα έξι.

Τα κρησφύγετα που έχουν αποκαλυφθεί και ερευνηθεί φτάνουν τα έντεκα και οι ληστείες τραπεζών στις οποίες έχει διαπιστωθεί η συμμετοχή μελών της οργάνωσης είναι τουλάχιστον τέσσερις- η ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στην Πάρο, με τον οδηγό ταξί που δολοφονήθηκε και τον Τάσο Θεοφίλου που συνελήφθη, αλλά αρνείται κάθε κατηγορία.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι μαζί του ήταν ακόμα δύο άτομα, πιθανότατα από την ομάδα των προσφάτως συλληφθέντων.
Δύο χρόνια μετά, το Νοέμβριο του 2012, ακολούθησε η ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα στον Φιλώτα της Φλώρινας, με λεία 110.000 ευρώ. Και τώρα η διπλή ληστεία στην Κοζάνη.

Ερωτήματα για τους καθοδηγητές

Όπως αναφέρουν τα «Επίκαιρα», είναι δυσανάλογο, λένε οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ., να χρησιμοποιούν τόσα χρήματα για οπλισμό. «Εκτός κι αν πράγματι έχουν κρύψει μεγάλες ποσότητες, ικανές να εφοδιάσουν ένα μικρό στρατό. Ή, το χειρότερο σενάριο, να έχει φτιαχτεί ήδη ένας μικρός στρατός και τα χειρότερα να έρχονται», θα πουν.

Από την άλλη, διατυπώνεται η εικασία ότι η συνεργασία αυτών των ομάδων, όχι κατ’ ανάγκην των μελών που έχουν ήδη συλληφθεί, αλλά άλλων, με πιο επιτελικό και λιγότερο επιχειρησιακό ρόλο, με ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος είναι πολλαπλή.

Το γεγονός ότι προμηθεύονται και εξοπλίζονται κατά βάση με Καλάσνικοφ οδηγεί στις σκέψεις ότι οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος με τις οποίες συνεργάζονται δεν είναι ελληνικές και, μάλιστα, ότι έχουν δραστηριότητα στο εμπόριο όπλων στα Βαλκάνια, ενώ διαφαίνονται διασυνδέσεις ακόμα και με κυκλώματα που υποδαυλίζουν αλβανικά εθνικιστικά κινήματα. Τα ανταλλάγματα για την προμήθεια των όπλων, δεν είναι κατ’ ανάγκην οικονομικά.

Σύμφωνα με τα «Επίκαιρα», υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι μέλη αυτών των ομάδων εξοφλούν τους προμηθευτές όχι μόνο με μετρητά, αλλά και κάνοντας διάφορες «εξυπηρετήσεις», επωφελούμενοι από το γεγονός τόσο της μικρής τους ηλικίας όσο και από το ότι είναι άγνωστοι στης Αρχές αλλά και σε άλλα κυκλώματα, με τα οποία οι έμποροι των όπλων πιθανώς να έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς.

Οι αναλυτές είναι σίγουροι ότι αυτή η γενιά της ελληνικής τρομοκρατίας άρχισε να στελεχώνεται και να στρατολογεί με πολύ πιο ελαφρά κριτήρια απ’ ό,τι οι προηγούμενες, από τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 κι έπειτα. Κάτι που φανερώνεται και από την περίπτωση του Νίκου Ρωμανού, 20 ετών, φίλου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία που ερευνώνται στην προσπάθεια των Αρχών να πλησιάσουν τον κεντρικό μηχανισμό που βρίσκεται πίσω από τα επιχειρησιακά μέλη των «Πυρήνων» είναι οι καθοδηγητές τους. Από τις αναλύσεις των κειμένων που αναρτούν στο διαδίκτυο προκύπτει ότι στη σύνταξη αυτών συμμετέχουν και άλλα μέλη, μεγαλύτερης ηλικίας και σημαντικότερων ικανοτήτων στην ανάλυση και την «επαναστατική επιχειρηματολογία», όπως λένε.

Αυτό πιθανώς να οδηγεί σε ανθρώπους που στο παρελθόν είχαν πολυεπίπεδη εμπλοκή σε ζητήματα τρομοκρατίας ή ακροαριστερής αντικαθεστωτικής δράσης και με κάποιο τρόπο εκτέθηκαν στις Αρχές.

Αυτό, φυσικά, αποτελεί εικασία, καθώς το σύμπλεγμα σχέσεων με τους ποινικούς είναι δυνατόν να οδηγεί και σε πολύ πιο μυστηριώδεις καταστάσεις, για τις οποίες ζήτημα είναι αν γνωρίζουν το παραμικρό οι συλληφθέντες για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς».