Αναφορά για τις συνθήκες μεταγωγής των τεσσάρων συλληφθέντων έκανε στην Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης (συγκεκριμένα στην Υπηρεσία Μεταγωγών) η μητέρα του Ανδρέα Δημήτρη Μπουρζούκου. Η αναφορά κοινοποιήθηκε και στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.

Η γιατρός, Παντελία Βεργοπούλου, στην αναφορά της, κάνει λόγο για τους «επικίνδυνο τρόπο μεταγωγής τους από την Αθήνα στην Κοζάνη». Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μεταφέρθηκαν σιδηροδέσμιοι με χειροπέδες» και τονίζει τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν από αυτή τους τη μεταχείριση.

Γι’ αυτό και ζητά «να αρθεί αυτή η επικίνδυνη μεταγωγή».

Ακολουθεί η πλήρης αναφορά:

«Με την ιδιότητα της ιατρού και ειδικά ως ιατρός του ΕΚΑΒ που δουλεύω αποκλειστικά στις διακομιδές ασθενών με όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα, η μητέρα, του συλληφθέντα, ως εμπλεκόμενο στη ληστεία του Βελβεντό Κοζάνης, Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκου, έχω να σας αναφέρω και να καταγγείλω ότι ο τρόπος μεταγωγής του γιου μου και των υπολοίπων τριών συγκατηγορουμένων του, από την Αθήνα προς την Κοζάνη, σιδηροδέσμιοι με τις χειροπέδες όπισθεν (πισθάγκωνα) καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταγωγής, εκτός του ότι συνιστά ανεπίτρεπτη προσβολή της προσωπικότητάς τους και βάσανο, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα και την υγεία.
Ειδικότερα:
Άνθρωπος σε κινούμενο όχημα, χωρίς ζώνη ασφαλείας, με τα χέρια ακινητοποιημένα στο πίσω μέρος του κορμού με χειροπέδες, χωρίς να μπορεί να αυτοπροστατευθεί έστω και με τα χέρια, χωρίς προσκέφαλο καθίσματος (κίνηση μαστιγίου).
Δηλώνω λοιπόν ως η πλέον ειδικός ιατρός ότι σε ενδεχόμενη απότομη επιβράδυνση του οχήματος ή πιθανή εμπλοκή σε πρόσκρουση του οχήματος σε κινητό ή ακίνητο στόχο (π.χ. τροχαίο), το αποτέλεσμα της πολύωρης διακωμιδής-μεταγωγής, με τις προαναφερόμενες συνθήκες, δύναται να προκαλέσει ανεπανόρθωτες κακώσεις και αποτελεί ανασφαλή μεταγωγή με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου.
Αναλυτικότερα, η πτώση χωρίς καμία προστασία ενέχεται κακώσεις που περιγράφονται στην κινηματική τραύματος όπως:
-ΚΕΚ, θωρακοκοιλιακές κακώσεις
-Κακώσεις Σπονδυλικής Στήλης,
-Κακώσεις Άκρων, Ακρωτηριασμός
-Επισφαλής αεραγωγός

Για τα παραπάνω μπορείτε να ανατρέξετε στην παγκόσμια ιατρική βιβλιογραφία, PHTLS, ATLS, και διεθνή πρωτόκολλο.
Αν επιθυμείτε, μπορώ να σας προσκομίσω, ως ιατρός, τη σχετική βιβλιογραφία, την οποία έχω διδαχτεί και ασκώ.
Παρακαλώ να διατάξετε τα νόμιμα, προκειμένου να αρθεί αυτή η επικίνδυνη μεταγωγή».