Εξαρθρώθηκε έπειτα από πολύμηνες έρευνες του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής μία από τις πλέον οργανωμένες και επικίνδυνες συμμορίες που έχουν δράσει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με ληστείες τραπεζών και ανατινάξεις ΑΤΜ, απ’ όπου αποσπούσαν τα χρήματα.

Τα χρήματα που αποκόμιζαν από τις ληστείες οι δράστες τα επένδυαν σε ακίνητα και καταστήματα, ενώ φέρονται να διαβίωναν με πολυτελή τρόπο.

Τα μέλη της συμμορίας φέρονται να έχουν διαπράξει εννέα ληστείες και απόπειρες ληστειών σε τράπεζες, από τις οποίες αφαίρεσαν ποσά που ξεπερνούν τα 2.000.000 ευρώ, δέκα κλοπές από οικίες καθώς και κλοπές οχημάτων. Επίσης φέρονται να διέθεταν ολόκληρο οπλοστάσιο με βαρύ οπλισμό (ανάμεσά τους ένα Καλάσνικοφ, γεμιστήρες, τρία πιστόλια Τοκάρεφ, ένα πιστόλι-στυλό, πέντε χειροβομβίδες και έναν αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός) και να έχουν εμπλακεί σε δύο ένοπλες συμπλοκές με αστυνομικούς, στη διάρκεια των οποίων τραυμάτισαν τη μία φορά έναν αστυνομικό (4-10-2010, Άργος) και την άλλη έναν οδηγό ταξί (23-5-2012, Π. Φάληρο).

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Χρ. Μανούρας, στη συμμορία φέρονται να εμπλέκονται συνολικά 11 άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν χτες επτά. Άλλα δύο μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν συλληφθεί στο παρελθόν και βρίσκονται στις φυλακές, ενώ δύο ακόμη αναζητούνται.

Συλληφθέντες είναι τέσσερις Έλληνες, ηλικίας 61, 74, 46 και 22 ετών αντίστοιχα, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 25 και 40 ετών, καθώς και ένας 34χρονος υπήκοος Ρουμανίας. Αναζητούνται δύο Αλβανοί, ηλικίας 29 και 35 ετών. Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων συνελήφθη και μία 54χρονη υπήκοος Αλβανίας, διότι σε βάρος της εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης για κλοπή κατά συναυτουργία.

Οι συλληφθέντες φέρονται να παραδέχτηκαν όλοι τη συμμετοχή τους στις επιθέσεις.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας, πριν διαπράξουν τις ληστείες, οι φερόμενοι ως δράστες επόπτευαν τους στόχους και αφού εντόπιζαν τα τρωτά σημεία των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται τα υποκαταστήματα των τραπεζών, τα εκμεταλλεύονταν, προκειμένου να εισέλθουν με ευκολία στο εσωτερικό τους. Κατά τη διάρκεια της εγκληματικής τους δραστηριότητας, χρησιμοποιούσαν κλεμμένα αυτοκίνητα, τα οποία είχαν αφαιρέσει από διάφορες περιοχές της Αττικής και είχαν τοποθετήσει σε αυτά πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας. Παράλληλα φέρονται να ενοικίαζαν διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπου απέκρυπταν τον οπλισμό, κλεμμένα οχήματα και άλλα σύνεργα για τις επιθέσεις τους.

Οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται, καθώς εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες εγκληματικές ενέργειες.