Στο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του εμπορικού κέντρου «The Mall», αλλά και στα υπολείμματα από χύτρα ταχύτητος που βρήκαν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής στο σημείο όπου εξερράγη ο αυτοσχέδιος μηχανισμός, αναζητά απαντήσεις η αστυνομία για τους δράστες του χτεσινού τυφλού τρομοκρατικού χτυπήματος στο Μαρούσι.

Η αστυνομία εκτιμά ότι πίσω από την επίθεση μπορεί να βρίσκονται μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στη βομβιστική επίθεση της Κυριακής παραπέμπει στη συγκεκριμένη οργάνωση.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει σαρώσει τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να αποκομίσει κάποια ασφαλή συμπεράσματα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο σκιές στις οποίες προσανατολίζονται οι έρευνες φαίνεται να έχουν αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.

Η επιλογή του στόχου ωστόσο, δηλαδή ενός εμπορικού κέντρου Κυριακή πρωί, που ήταν γνωστό ότι θα είναι γεμάτο με παιδιά, τρομοκρατεί τις Αρχές, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι αρχές προσανατολίζονται σε νέα μορφή τρομοκρατίας, με άλλα κριτήρια. Σε αυτό το συμπέρασμα συντελεί και το σημείο στο οποίο άφησαν οι τρομοκράτες τη βόμβα, κάτω δηλαδή από τις κυλιόμενες του πρώτου ορόφου, σε κοινή θέα και όχι κάπου κρυμμένη… Άλλωστε την ώρα της επίθεσης, μέσα στο εμπορικό ήταν 200 άτομα που πρόλαβαν να βγουν οριακά από το κτίριο και να απομακρυνθούν.

Η επίθεση

Ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στο εμπορικό κέντρο «The Mall» στο Μαρούσι στις 10:40.

Προηγήθηκαν δύο απειλητικά τηλεφωνήματα στις 9.55 στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και στις 9.58 στην ιστοσελίδα «Ζούγκλα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άγνωστος που τηλεφώνησε, δεν ανέφερε όνομα οργάνωσης, προειδοποίησε όμως ότι δεν επρόκειτο για φάρσα και δήλωσε ότι θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης

Μόλις ενημερώθηκε η αστυνομία, το εμπορικό κέντρο εκκενώθηκε, αποκλείστηκε η γύρω περιοχή, ενώ στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί.

Στο Mall βρίσκονταν 150 έως 200 άτομα (τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου είναι κλειστά τις Κυριακές, λειτουργούν όμως οι καφετέριες, τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι).

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε κάδο σκουπιδιών έξω από κατάστημα καλλυντικών, απέναντι από ΑΤΜ τράπεζας στον πρώτο όροφο του κτιρίου.

Δύο υπάλληλοι security, που συμμετείχαν στη διαδικασία εκκένωσης του χώρου, τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα τζαμιών και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου αφού τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και τους έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις, πήραν εξιτήριο.

Ύστερα από ενδελεχή έλεγχο που έγινε στους χώρους του, το εμπορικό κέντρο επανήλθε σε ομαλή λειτουργία από τις 22:30.

Προειδοποίηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η τρομοκρατική επίθεση στο Mall Athens προκάλεσε ήδη την αντίδραση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση-προειδοποίηση με την οποία παροτρύνει τους πολίτες των ΗΠΑ να επανεξετάσουν τα σχέδια προσωπικής ασφαλείας τους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης.