«Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που εξερράγη σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, δεν στόχευε μόνο το συγκεκριμένο σημείο. Στόχευε τη δημοκρατική ομαλότητα, την κοινωνική ειρήνη και την προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως λίγο μετά το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στο εμπορικό κέντρο «Mall» στο Μαρούσι.

Όμως, η έκρηξη που έγινε χθες το πρωί, την ώρα μάλιστα που μέσα στο εμπορικό κέντρο υπήρχαν μικρά παιδιά που περίμεναν να δουν ταινία που άρχιζε στις 11 το πρωί, δεν είναι η μοναδική.

Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980 δύο ταυτόχρονες πυρκαγιές κατέστρεψαν δύο από τα ιστορικότερα πολυκαταστήματα της Αθήνας, το «Μινιόν» και το «Κατράντζος» μέσα μάλιστα στην εορταστική περίοδο. Οι Αρχές από την πρώτη κιόλας στιγμή μίλησαν για τρομοκρατικές ενέργειες.

Ήταν 03.07 όταν αυτόπτες μάρτυρες και στα δύο πολυκαταστήματα άκουσαν εκρήξεις ενώ δευτερόλεπτα αργότερα έβλεπαν τις φλόγες να καίνε τα δύο κτήρια.

Η Πυροσβεστική έφθασε και στα δύο σημεία μισή ώρα αργότερα με 38 οχήματα και 170 άνδρες, γνωρίζοντας όμως ότι το έργο που έπρεπε να επιτελέσει, ήταν αρκετά δύσκολο. Κύριο μέλημα των εργαζομένων στην Π.Υ. ήταν, όπως έλεγαν, να αποτραπεί η επέκταση της πυρκαγιάς στα διπλανά κτήρια.

Επί τόπου είχε φθάσει και ο τότε πρωθυπουργός, Γεώργιος Ράλλης, που μίλησε για «μεγάλη καταστροφή».

Και η αλήθεια ήταν αυτή. Από το Μινιόν απέμεινε μόνο ο σκελετός ενώ από το κτήριο του Κατράντζου κατάρρευσε. Οι ζημιές σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της Πυροσβεστικής ανήλθαν σε 2 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο δημιουργός και ψυχή του «Μινιόν» Γιάννης Γεωργακάς υπολόγισε μόνο σε 2 δισεκατομμύρια δραχμές το εμπόρευμα που χάθηκε, ενώ, όπως δήλωσε, το κατάστημα ήταν ασφαλισμένο μόνο για 200 εκατομμύρια δραχμές.

Με δηλώσεις του ο Ανδρέας Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιτρέπει σε παρακρατικά και εγκληματικά στοιχεία να επιδίδονται σε καταστροφές που θίγουν επαγγελματίες και εργαζόμενους, καθώς και τη γαλήνη του κόσμου». Για «σκοτεινή υπόθεση» έκανε λόγο το ΚΚΕ. Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης ενημέρωσε το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και σε δηλώσεις του κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για «εκμετάλλευση του τραγικού γεγονότος».

Η επιβεβαίωση της τρομοκρατικής ενέργειας ήρθε στις 22 Δεκεμβρίου και την ευθύνη για τους εμπρησμούς ανέλαβε η νεοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80», που ήταν παρακλάδι του ΕΛΑ. Στην προκήρυξή της, που ταχυδρομήθηκε στις εφημερίδες, δικαιολόγησε την επίθεση στα πολυκαταστήματα υποστηρίζοντας ότι «κάθε επιχείρηση, έτσι και αυτές στηρίζονται στην εκμετάλλευση των προλετάριων. Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται την ανάγκη των προλετάριων να έχουν ένα εισόδημα για να ζήσουν και τους στριμώχνουν στο μεροκάματο, την αλλοτρίωση και τη μιζέρια».

Οι εμπρησμοί στα πολυκαταστήματα «Κατράντζος» και «Μινιόν» ήταν μόνο η αρχή. Το εφιαλτικό σκηνικό επαναλήφθηκε στις 3 Ιουνίου 1981 με την ταυτόχρονη πυρπόληση των πολυκαταστημάτων «Κλαουδάτος» και «Ατενέ» και σε μικρότερη έκταση στις 4 Ιουλίου στον «Δραγώνα» και τρεις μέρες αργότερα στο πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος» στον Πειραιά.

Η τρομοκρατική επίθεση στο «Mall» πάντως προβληματίζει ιδιαίτερα τους αστυνομικούς, οι οποίοι γνωρίζουν ότι από τύχη δεν υπήρξαν θύματα χθες.