Στην αμφισβήτηση της νομιμότητας των ενεργειών των αρμόδιων αρχών που έκλεισαν τα σύνορα μετά την άσκηση δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis αναμένεται να προχωρήσει η υπεράσπιση του.

Ο κατηγορούμενος , πλέον, θεωρείτο μάρτυρας «κλειδί» λόγω της θητείας του σε θέση συμβούλου στο υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, φέρεται να ήταν από τους πρώτους που ζήτησε να καταθέσει για την υπόθεση λαμβάνοντας την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου». Στις καταθέσεις του εμφανίζεται να έχει μιλήσει στους Εισαγγελείς για πολλές πτυχές της υπόθεσης Novartis, για τη φαρμακευτική δαπάνη και τις «πρακτικές επιρροής» για τις οποίες ελέγχεται η βιομηχανία. Επιπλέον, φέρεται να είχε προσδιορίσει το ποσό των παράνομων χρημάτων που, κατά τον ίδιο, διακινήθηκε από τη Novartis την πενταετία 2010- 2015 σε 1,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρμόδιες αρχές διαπίστωσαν ότι παρέλειψε να μιλήσει για τον δικό του ρόλο στην υπόθεση κάνοντας γενικόλογες αναφορές σχετικά με τα πρόσωπα και τα γεγονότα που φέρονται συνδέονται με τα επίμαχα χρήματα.

Η … έλλειψη ειλικρίνειας  ήταν και ο λόγος που, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς προχώρησε στην ανάκληση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα για τον σύμβουλο πρώην υπουργών Υγείας και την άσκηση σε βάρος του ποινικής δίωξης για παθητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50.

Ωστόσο, η υπεράσπιση του κατηγορούμενου, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να απαντήσει αμφισβητώντας την νομιμότητα της διαδικασίας καθώς επιμένει πως ο μάρτυρας έγινε κατηγορούμενος μέσα σε μια νύχτα γιατί αρνήθηκε να ενδώσει σε πιέσεις που δέχθηκε για να «μιλήσει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων».

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η προσπάθεια του «Γιάννη Αναστασίου» να φύγει από τη χώρα μαζί με την οικογένεια του επίσπευσε τις ενέργειες των εισαγγελικών λειτουργών που χειρίζονται την υπόθεση αν και η πλευρά του κατηγορούμενου ισχυρίζεται πως είχε ενημερώσει για την πρόθεση του να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Πληροφορίες από δικαστικές πηγές, όμως, λένε πως οι προθέσεις του άλλοτε προστατευόμενου μάρτυρα ήταν άγνωστες με αποτέλεσμα ο χειρισμός της υπόθεσης να προκαλέσει πολύωρες διαβουλεύσεις των αρμόδιων Εισαγγελέων και της Αστυνομίας την  προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς. Τελικά, αποφασίστηκε η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον «Γιάννη Αναστασίου» την ώρα που βρισκόταν στο αεροδρόμιο, ενώ άμεσα ανακλήθηκε η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Παράλληλα, ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία υπό τις περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και στη θέση του «Γιάννη Αναστασίου» στη δικογραφία προστέθηκε το κανονικό όνομα του πρώην συμβούλου υπό την ιδιότητα του κατηγορουμένου ο οποίος θα κληθεί σε απολογία από τον αρμόδιο ανακριτή.