Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Εκκλησία της Ελλάδος με αφορμή το Πανελλήνιο Ιερό  Ίδρυμα Ευαγγελίστριας της Τήνου.

Μετά την προσφυγή του Μητροπολίτη  Σύρου Δωροθέου Β’, η Εκκλησία της Ελλάδος στρέφεται κατά της απόφασης της συντονιστικής επιτροπής αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου που αφορά τις εκλογές στην διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος.

Η Εκκλησία της Ελλάδος ζητεί να κηρυχθεί αντισυνταγματική η τροπολογία που καθαίρεσε την προηγούμενη διοίκηση και αφαίρεσε το δικαίωμα στον εκάστοτε μητροπολίτη Σύρου να έχει ψήφο κατά την ψηφοφορία από  την οποία προκύπτει ο αντιπρόεδρος και ο γενικός  γραμματέας του ιδρύματος.

Όπως αναφέρει στην προσφυγή της το άρθρο 48 του  νόμου 4521/2018 παραβιάζει την θρησκευτική αυτονομία της Εκκλησίας έναντι του κράτους και την αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, με την έννοια της μη επέμβασης του κράτους σε εσωτερικά θρησκευτικά ζητήματα όπως την προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίτηση ακύρωσης του Μητροπολίτη  Σύρου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις 7 Δεκεμβρίου 2018 ενώ αναμένεται να προσδιοριστεί και η αίτηση της Εκκλησίας της Ελλάδος την ίδια ημερομηνία.