Επιβεβαιώνονται, όπως όλα δείχνουν, οι αρχικές εκτιμήσεις του προέδρου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Χίου Λ. Καλαγκιά, ότι τα αίτια που οδήγησαν στον γκρεμό το μοιραίο λεωφορείο, περιστρέφονται γύρω από ανθρωπογενείς παράγοντες και όχι σε μηχανική βλάβη του οχήματος.

Τι δείχνει το πόρισμα

Σύμφωνα με το politischios.gr, οι ειδικοί εμπειρογνώμονες που έφθασαν στη Χίου τα ξημερώματα της Κυριακής, εξέτασαν εξονυχιστικά τόσο το σημείο στο οποίο κατέπεσε το λεωφορείο των ΚΤΕΛ καθώς και τα συντρίμμια αυτού.
Πραγματοποίησαν μάλιστα δειγματοληπτικούς ελέγχους σε διάφορα οχήματα του ΚΤΕΛ.

Αυτό που προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και παραδοθεί στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, είναι ότι τα οχήματα δεν αντιμετώπιζαν κάποια βλάβη.

Μεγάλο ζητούμενο παρόλα αυτά, αν τελικά υιοθετηθεί η άποψη ότι το λάθος προέρχεται από ανθρωπογενή παράγοντα, παραμένει η αιτία που οδήγησε το μοιραίο όχημα στην πτώση και αυτό εξαιτίας του γεγονότος ότι ο οδηγός σύμφωνα με στέλεχος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Χίου κατέθεσε στον ανακριτή ότι δεν θυμάται τίποτα από εκείνη τη στιγμή.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο οδηγός

Πάντως χθες το απόγευμα ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο οδηγός του μοιραίου οχήματος αφού πρώτα κατέβαλε το ποσό των 9000 ευρώ ενώ υποχρεούται να παρουσιάζεται κάθε πρώτη και 16 του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της Περιοχής του.

Τα δύο χωριά απαιτούν

Παράλληλα πάντως με τις εξελίξεις, στη δημιουργία τριμελών επιτροπών προκειμένου να διερευνήσουν τη δυνατότητα άσκησης ελέγχου στις συνθήκες μεταφοράς των μαθητών από Συκιάδα και Λαγκάδα προχώρησαν την Κυριακή οι κάτοικοι των δύο χωριών, έπειτα από πολύωρες συνεδριάσεις τις δυο τελευταίες ημέρες.

Όπως τόνισαν το πολύνεκρο δυστύχημα της προηγούμενης Δευτέρας ήταν η αφορμή προκειμένου οι γονείς των μαθητών να αποκτήσουν λόγο και άποψη στο θέμα των κριτηρίων που μπαίνουν κάθε φορά στον εκάστοτε ανάδοχο που αναλαμβάνει το έργο της μεταφοράς των μαθητών από τα δύο χωριά προς τον Βροντάδο ή τα Καρδάμυλα.

Μάλιστα οι κάτοικοι μέσα από τις 3μελής επιτροπές τις επόμενες ημέρες θα συντάξουν μια λίστα από αιτήματα που θα τα παραδώσουν σε Περιφέρεια και Δήμο και θα ζητήσουν να γίνουν αποδεκτά από τους φορείς ενώ για πρώτη φορά ακούστηκαν αιτήματα για μεταφορά των μαθητών από ιδιώτες σε περίπτωση που το Υπεραστικό ΚΤΕΛ δεν μπορέσει να εξασφαλίσει την πραγματοποίηση των δρομολογίων με λεωφορεία κάτω των 10 ετών.

Πηγή: politischios.gr