Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ και τον όρο της εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής, αφέθηκε ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών και νυν πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος απολογήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας για την υπόθεση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που αφορά την «μαύρη τρύπα» των 51,4 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο επιχειρηματίας φέρεται ότι νομιμοποίησε ποσό ύψους 6.805.916,78 ευρώ. Το ποσό αυτό βρέθηκε στους τραπεζικούς του λογαριασμούς χωρίς να το έχει δικαιολογήσει στις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

Απολογούμενος στην ανακρίτρια Ανθία Τσαφίτσα, ο Μ. Ζορμπίδης αρνήθηκε την κατηγορία που του αποδίδεται. Φέρεται δε να έκανε λόγο για λογιστικό λάθος, υποστηρίζοντας ότι τα παραπάνω χρήματα προέρχονται από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες.

Με σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ιωάννας Κατσή και της ανακρίτριας, αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος με καταβολή εγγύησης 30.000 ευρώ και τον όρο της εμφάνισης στην Αστυνομία.

Ο κύκλος των απολογιών για την παραπάνω υπόθεση ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, οπότε κλήθηκε να δώσεις εξηγήσεις στην ίδια ανακρίτρια ο υπάλληλος των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, ο οποίος κατηγορείται ότι νομιμοποίησε ποσό ύψους 160.000 ευρώ. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την πράξη και αφέθηκε ελεύθερος με τον όρος της εμφάνισης μία φορά το μήνα στην Αστυνομία.

Ήδη την περασμένη Δευτέρα είχαν απολογηθεί για την ίδια υπόθεση, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και η σύζυγός του, Ελένη, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματικές εγγυήσεις 120 και 30 χιλιάδων ευρώ, αντίστοιχα, καθώς επίσης με επιβολή περιοριστικών όρων.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, που είναι προφυλακισμένος, ενώ έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη ο άλλοτε ταμίας του δήμου και φερόμενος ως «πρωταγωνιστής» του σκανδάλου της υπεξαίρεσης, Παναγιώτης Σαξώνης, που παραμένει προσωρινά κρατούμενος.

Για την παραπομπή των παραπάνω σε δίκη, αναφορικά με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Να σημειωθεί ότι για τη βασική υπόθεση της υπεξαίρεσης έχουν παραπεμφθεί ήδη σε δίκη συνολικά 18 άτομα, μεταξύ αυτών ο πρώην δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.