Στην απόσυρση των κάδων απορριμμάτων που είχε διαθέσει στο αεροδρόμιο προχώρησε χθες, ο δήμαρχος Πεταλούδων Μιχάλης Κορδίνας σε αντίδραση για την απόφαση της διοίκησης του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και του δήμου Ιαλυσού, να αναλάβουν την καθαριότητα του συγκεκριμένου χώρου.

Η κίνηση του δημάρχου Πεταλούδων, αποτέλεσε την αφορμή για την παρέμβαση που έγινε χθες το πρωί από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Ιαλυσού Στέργο Στάγκα, για τον καθαρισμό των χώρων, έξω από τον αερολιμένα που είχαν γεμίσει με σκουπίδια. Είναι προφανές ότι παίζεται θέατρο ενόψει εκλογών… μάλλον του παραλόγου.

Όλα αυτά πάντως έγιναν αιτία, να εκτεθεί για μια φορά ακόμη η Ρόδος. Το θέαμα με τις σκισμένες σακούλες σκουπιδιών, οι οποίες είχαν πεταχτεί στα σημεία που άλλοτε ήταν οι κάδοι των απορριμμάτων ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, για τη δυσφήμιση της Ρόδου στα μάτια των ξένων επισκεπτών της, που ήρθαν στο νησί με τις πρωινές πτήσεις τσάρτερ.

Αξίζει να επισημανθεί πως η δημοτική αρχή Πεταλούδων και συγκεκριμένα ο υπεύθυνος της ΔΕΥΑΠ κ. Μ Γιαννιού, είχε ενημερώσει από προχθές το βράδυ, τον αερολιμενάρχη Ρόδου Σταύρο Χατζηστρατή, για την απόσυρση των έξι κάδων από τον εξωτερικό χώρο του αερολιμένα. Εν συνεχεία ο κ. Χατζηστρατής επικοινώνησε τηλεφωνικά και ζήτησε τη βοήθεια του δημάρχου Ιαλυσού Στέργου Στάγκα και του προέδρου του ΕΒΕΔ Γιώργου Χατζημάρκου. Ο αερολιμενάρχης υποστήριξε πως ζήτησε και τη βοήθεια, του δημάρχου Ροδίων Χατζή Χατζηευθυμίου.

Τελικά χθες το πρωί ο δήμαρχος Ιαλυσού Στέργος Στάγκας και ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ Γιώργος Χατζημάρκος, μετέβησαν στο αεροδρόμιο για να παρακολουθήσουν την τοποθέτηση νέων κάδων προς αντικατάσταση αυτών που αποσύρθηκαν. Παράλληλα με τη βοήθεια της ιδιωτικής εταιρείας «Hellesi Περιβαλλοντική» με την οποία συνεργάζεται ο δήμος Ιαλυσού, έγινε και ο καθαρισμός του χώρου από τα σκουπίδια.

Το κόστος της αγοράς των καινούργιων κάδων και της μεταφοράς των απορριμμάτων από το αεροδρόμιο στο ΧΥΤΑ, βαρύνει το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η ΥΠΑ εκμεταλλεύεται αφελείς για να μην πληρώνει αυτή τις δαπάνες. Και δυστυχώς, βρίσκει υποτακτικούς.

Για αυτούς που το παίζουν … μάγκες, τώρα στην προεκλογική περίοδο και παρουσιάζονται ως σωτήρες του τόπου, έκανε λόγο ο δήμαρχος Πεταλούδων Μιχάλης Κορδίνας.
«Η ιστορία με τα απορρίμματα του αεροδρομίου κρατά εδώ και πέντε χρόνια. Όλοι τη γνώριζαν και κανείς δεν βοηθούσε.

Τώρα προεκλογικά το παίζουν μάγκες και ήρθαν να διαδραματίσουν το ρόλο του σωτήρα, για μια κατάσταση η οποία έχει πλέον κακοφορμίσει», δήλωσε στη «δ» ο κ. Μιχάλης Κορδίνας τονίζοντας ότι απέσυρε τους κάδους, γιατί άλλοι φορείς πλέον ανακοίνωσαν πως θα προσφέρουν αυτή την υπηρεσία στο αεροδρόμιο.

«Εμείς δεν θα παρέχουμε καμία υπηρεσία στο αεροδρόμιο. Εφόσον ανακοίνωσαν πως θα κάνουν την αποκομιδή και την μεταφορά των σκουπιδιών, μέχρι το τέλος του έτους, αποφασίσαμε να αποσύρουμε τους κάδους τους οποίους είχαμε αγοράσει προς 9000 ευρώ, για το αεροδρόμιο. Υπάρχουν ανάγκες στις κοινότητες μας και αυτές θα καλύψουμε. Πρέπει όμως να μας πουν και ποιος, θα πληρώνει το λογαριασμό για τη μεταφορά και την εναπόθεση του όγκου των απορριμμάτων του αεροδρομίου, στο ΧΥΤΑ», τόνισε ο κ. Μιχάλης Κορδίνας.
Για μια ιστορία που επαναλαμβάνεται και γίνεται η αιτία, να πληγεί η φήμη και η ιστορία του χώρου μίλησε με την ιδιότητα του προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος (που θυμήθηκε το αεροδρόμιο μόλις αποφάσισε να είναι υποψήφιος δήμαρχος.

«Για ακόμη μια φορά, η ιστορία επαναλαμβάνεται και διακυβεύεται η φήμη και η ιστορία του τόπου.
Βλέπουμε να χρησιμοποιείται το νησί, ως όμηρος για την επίτευξη οποιοδήποτε στόχων. Θεωρώ πως πάνω από οτιδήποτε, είναι η Ρόδος η εικόνα, η φήμη, ο πολιτισμός και η ιστορία της. Ζήσαμε το θέμα σε πολλά επίπεδα και βιώσαμε, την μάχη των δελτίων τύπου απέναντι στις αποφάσεις και τις δράσεις.
Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τα θέματα από το γραφείο μας και με ανακοινώσεις. ¨Οπότε και με όποιο τρόπο μπορούμε θα παρεμβαίνουμε και θα δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και τις ανάγκες του τόπου», δήλωσε ο κ Γιώργος Χατζημάρκος.

Στο χρονικό της υπόθεσης, που είχε σαν αποτέλεσμα την απόσυρση των κάδων που είχαν τοποθετηθεί κοντά στα γραφεία προσωπικού και στο σημείο που σταθμεύουν τα τουριστικά λεωφορεία αναφέρθηκε ο αερολιμενάρχης Σταύρος Χατζηστρατής.

«Ειδοποιηθήκαμε προχθές για την απομάκρυνση των κάδων με την αιτιολογία, ότι τους χρειάζεται ο δήμος Πεταλούδων. Ζήτησα τη βοήθεια του δημάρχου Ιαλυσού Στέργου Στάγκα, του δημάρχου Ροδίων Χατζή Χατζηευθυμίου και του προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιώργου Χατζημάρκου.

Ο κ. Στάγκας δεσμεύθηκε ότι θα προσπαθήσει να βρει κάδους κάτι που έγινε. Χθες το πρωί έγινε ο καθαρισμός του χώρου και η τοποθέτηση των καινούργιων κάδων οι οποίοι είναι και μεγαλύτερης χωρητικότητας. Ευχαριστώ όσους βοήθησαν. Θεωρώ πως στήριξαν το νησί και όχι κάποιο παιχνίδι», δήλωσε ο αερολιμενάρχης Σταύρος Χατζηστρατής.

Για τις προτάσεις που είχε κάνει εδώ και καιρό, για να βοηθήσει την κατάσταση μίλησε ο δήμαρχος Ιαλυσού Στέργος Στάγκας που υποστήριξε πως από το 2005 δεν υπήρχε σύμβαση για την καθαριότητα του αεροδρομίου μεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του δήμου Πεταλούδων.

«Ενημερωθήκαμε για την απόφαση του δημάρχου Πεταλούδων να αποσύρει τους κάδους από το αεροδρόμιο. Ήρθαμε για να τοποθετήσουμε νέους κάδους και η εικόνα που αντικρίσαμε και μαζί με μάς και χιλιάδες τουρίστες που ήρθαν στο νησί ήταν απαράδεκτη. Δεν μας τιμούν, οι πεταμένες εδώ και εκεί σχισμένες σακούλες και τα σκουπίδια, σε ένα χώρο που είναι πύλη εισόδου και εξόδου του νησιού μας. Μαζέψαμε τα απορρίμματα και πλύναμε το χώρο πενήντα λεπτά», είπε ο δήμαρχος Ιαλυσού Στέργος Στάγκας, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει κάποιοι να καταδικάζουν ένα νησί που υποδέχεται 4 εκατομμύρια τουρίστες.

«Έχουμε βοηθήσει στο παρελθόν και το δήμο Καλλιθέας που δεν είχε απορριμματοφόρα και τον πρώην κοινοτάρχη Παραδεισίου, που αντιμετώπισε πρόβλημα γιατί δεν του είχε βάλει η τότε κυβέρνηση τα χρήματα στον κωδικό για να κάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων. Δεν είχε και κάδους και οχήματα», επεσήμανε ο κ. Στάγκας προσθέτοντας πως κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν πολιτική με δελτία τύπου.
«Δεν θέλουμε να δούμε ξανά την απαράδεκτη αυτή κατάσταση στο αεροδρόμιο μας. Δεν βλέπουμε θεωρώ εγώ την ουσία και έχουμε χάσει ήδη», είπε ο κ. Στέργος Στάγκας.

Ο κ.Στάγκας για να μην υπάρξουν παρανοήσεις είπε ακόμη, ότι κανένας δημότης της περιοχής του, δεν θα πληρώσει για την αποκομιδή των σκουπιδιών από το αεροδρόμιο αφού όλο το κόστος το επωμίζεται το ΕΒΕΔ.

Πηγή: dimokratiki.gr