Σε διαθεσιμότητα θα τεθούν άμεσα γιατροί και θα παραπεμφθούν άμεσα στον εισαγγελέα όσοι εμπλέκονται στη «βιομηχανία αναρρωτικών αδειών» που είχε στηθεί στο ΙΚΑ Ηρακλείου και αφορούσε σε αλλοδαπούς εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντική ζημία το Ίδρυμα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Γεράσιμος Βουδούρης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κρήτη.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έχει συναντήσεις με διευθυντές υποκαταστημάτων του ΙΚΑ, των νοσοκομείων Ηρακλείου και Λασιθίου, τη ΔΥΠΕ, τον Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο και το Εργατικό Κέντρο, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί το Επιμελητήριο Ηρακλείου, αλλά και την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων του νομού Ηρακλείου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου για την περίπτωση των αναρρωτικών αδειών που «γράφτηκαν» από γιατρούς του ΙΚΑ, «ο φάκελος παραπέμπεται άμεσα στον εισαγγελέα, προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να διεκδικήσει τα χρήματα που παρανόμως εισπράχθηκαν». «Το πάρτι τέλειωσε» τόνισε ο κ. Βουδούρης.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι κλιμάκιο του οργανισμού βρίσκεται στο Ηράκλειο και διενεργεί έλεγχο, με βάση το πόρισμα που υπάρχει και επισήμανε ότι όσοι διαπιστωθεί πως συμμετείχαν στην υπόθεση των αναρρωτικών αδειών θα τεθούν αμέσως σε διαθεσιμότητα, ενώ διατάσσεται και η διενέργεια ΕΔΕ.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμπλέκονται στην υπόθεση περισσότεροι γιατροί, κάτι που, ωστόσο, θα διερευνηθεί αναλυτικά. «Θέλω να δω πώς ένας επιστήμονας δίνει σε κάποιον 903 ημέρες άδεια, με αποτέλεσμα να έχει εισπράξει 25.000 ευρώ!» δήλωσε στην ΕΡΑ Ηρακλείου, αναφερόμενος στην περίπτωση αλλοδαπού ξενοδοχοϋπαλλήλου, που από το 2006 παίρνει «παραδοσιακά» αναρρωτικές άδειες.

«Φαντάζομαι ότι η ιστορία αυτή θα βγάλει αρκετά στοιχεία που ίσως εντυπωσιάσουν, ακόμη και σε επίπεδο ονομάτων που θα βγουν. Δεν μπορούν να κρύβονται για πάντα τα στοιχεία, πίσω από τα προσωπικά δεδομένα» υπογράμμισε ο κ. Βουδούρης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ΙΚΑ έχει ζημιωθεί περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ, από αυτή την υπόθεση.

Την ίδια ώρα, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, με ανακοίνωση του, ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων γιατρών εμπλέκονται στο κύκλωμα των πλαστών αναρρωτικών αδειών, απαιτώντας «την άμεση εξυγίανση του συστήματος συνταγολόγησης, της χορήγησης αναρρωτικών αδειών, των βεβαιώσεων ασθενείας, και της χορήγησης των “μαϊμού” αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ».

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο κ. Βουδούρης, κατά την επίσκεψή του, προανήγγειλε την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με γιατρούς που ανήκουν σε μονάδες του ΙΚΑ, αλλά και με άλλους που θα προσληφθούν στη μονάδα του ΕΟΠΥΥ, επισημαίνοντας ότι, το επόμενο δεκαήμερο, θα υπογράψουν σύμβαση με τον οργανισμό 350 γιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων, σε όλη την Κρήτη.

Αύριο, ο κ. Βουδούρης θα έχει συναντήσεις με τους διοικητές νοσοκομείων Ρεθύμνου και Χανίων, τη ΔΥΠΕ, τον Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο και το Εργατικό Κέντρο Χανίων καθώς και με τον δήμαρχο της πόλης Μανώλη Σκουλάκη.