Ποινική δίωξη για βαρύτατα αδικήματα ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα σε βάρος των εννέα, τουρκικής και κουρδικής καταγωγής, που συνελήφθησαν το πρωί της Τρίτης από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε τρία σπίτια στον Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα.

Οι κατηγορούμενοι, οκτώ άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι καταγγέλλουν «βαρύτατο και βάναυσο τραυματισμό» θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον του ανακριτή για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, προμήθειας κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών, τρομοκρατικές πράξεις, παράνομης κατοχής πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών, πλαστογραφία μετά χρήσεως δημοσίων εγγράφων, διακεκριμένη αντίσταση κατά της αρχής, παράνομη οπλοκατοχή και παράνομη κατοχή κροτίδων και καπνογόνων.

Μικρή ομάδα αλληλέγγυων που είχε συγκεντρωθεί στα δικαστήρια για να στηρίξει τους κατηγορούμενους τους έρανε με λουλούδια την ώρα που έβγαιναν από το γραφείο του εισαγγελέα.

Οι εννέα κατηγορούμενοι αρνούνται την εμπλοκή τους σε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη υποστηρίζοντας ότι είναι πρόσφυγες «που είτε ζητούν άσυλο είτε έχουν λάβει».

Σύμφωνα με τη συνηγόρους τους, οι εντολείς της «Πιστεύουν ότι η σύλληψή τους είναι ένα «δωράκι» ή αλλιώς μια ένδειξη καλής θέλησης της κυβέρνησης ενόψει της άφιξης Ερντογάν στη χώρα». «Είναι αγωνιστές που μάχονται ενάντια σε ένα φασιστικό καθεστώς, ενάντια σε χιλιάδες διώξεις. Αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχουν σχέση με τρομοκρατία» τόνισε η συνήγορος.

Όσο για τα ευρήματα που εντοπίστηκαν από την Αντιτρομοκρατική στα διαμερίσματα του Νέου Κόσμου και της Καλλιθέας, ισχυρίζονται ότι πρόκειται για αντικείμενα τα οποία «μπορούν να βρεθούν σε κάθε σπίτι» και είναι «ανάξια λόγου». Αναφορικά με τα πιστόλια που κατασχέθηκαν, αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα αλλά και ότι μέσα στα διαμερίσματα που συνελήφθησαν «δεν υπήρχε κάποιο όπλο».

Η συνήγορος, μάλιστα, έκανε λόγο για βάναυσο ξυλοδαρμό που υπέστησαν οι κατηγορούμενοι τόσο στη ΓΑΔΑ όσο και έξω από τον εισαγγελέα. Όπως είπε, «ήταν δεμένοι πισθάγκωνα και δέχθηκαν επίθεση από 25 άνδρες της αντιτρομοκρατικής, επειδή διεκδίκησαν να τους δέσουν τα χέρια μπροστά για να μπορέσουν να πιούν νερό. Και επειδή φώναξαν συνθήματα για την αξιοπρέπειάς τους, τους έκαναν κανονική επίθεση». Η συνήγορος διευκρίνισε ότι η πλειοψηφία των κατηγορούμενων έχουν χτυπηθεί τόσο στη σύλληψή τους, όσο και στη ΓΑΔΑ, ενώ ένας εξ αυτών χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να του κάνουν ράμματα.

Το κατώφλι του ανακριτή θα περάσουν και πάλι οι 9 κατηγορούμενοι για να απολογηθούν το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας.