Το συμβούλιο της Επικρατείας μετά επτά χρόνια δικαίωσε τον πρώην διευθυντή του ινστιτούτου γεωλογικών ερευνών Σπύρο Οικονόμου, ο οποίος είχε απολυθεί πρόωρα από τη θέση που κατείχε το 2010 και αντικαταστάθηκε από τον Κ. Παπαβασιλείου.

Η απόλυση του κ. Οικονόμου κρίθηκε μη νόμιμη και μπορεί να γεννήσει αστικές αξιώσεις για τον προσφεύγοντα διεκδικώντας τις αποδοχές που θα λάμβανε μέχρι την λήξη της θητείας του.

Το ΙΓΜΕ από την πλευρά του υποστήριξε πως για την πρόωρη παύση δεν χρειάζεται ειδική αιτιολογία γιατί είναι θέση μετακλητού υπαλλήλου και ο διορισμός γίνεται απευθείας από τον εποπτεύοντα  υπουργό, ενώ για τη κατάληψη της θέσης αυτής πρέπει να υπάρχει «σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης, ώστε να καθίσταται  απρόσκοπτη η  πραγμάτωση της κυβερνητικής πολιτικής».

Ωστόσο με την απόφαση τους οι δικαστές επισημαίνουν  ότι ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να αποφασίσει την παύση ή την αντικατάσταση πριν την λήξη της θητείας, αν συντρέχει σοβαρός λόγος, ο οποίος καθιστά τον γενικό διευθυντή ακατάλληλο για την άσκηση των καθηκόντων του και η απόφαση του υπουργού πρέπει να είναι ειδικώς αιτιολογημένη, κάνοντας δεκτή την αίτηση του πρώην διευθυντή του ΙΓΜΕ.