Δεν υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης τα αναδρομικά της έκτακτης παροχής των δικαστών

Η απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε είναι υπέρ του νόμου, δεν έχει δηλαδή έννομο αποτέλεσμα


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
20:03
12/02/2017
Δεν υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης τα αναδρομικά της έκτακτης παροχής των δικαστών
5
loading

Το Β΄Τμήμα του Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 295/2017 απόφαση υπέρ του νόμου της 7μελούς σύνθεσης του έκρινε ότι δεν υπόκειται σε εισφορά αλληλεγγύης (νόμος 3986/2011) η 4η δόση των αναδρομικών της έκτακτης παροχής των δικαστών.

Αναλυτικότερα, το ΣτΕ δικαίωσε δικαστή στον οποίο η Δ.Ο.Υ. Παλαιού Φαλήρου είχε επιβάλλει ειδική εισφορά αλληλεγγύης στο ποσό των 46.022 ευρώ που είχε λάβει και αντιπροσώπευε την 4η δόση των αναδρομικών της έκτακτης παροχής που είχαν λάβει (σύμφωνα με το νόμο 3620/2007) όλοι οι δικαστές, οι εισαγγελείς και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε είναι υπέρ του νόμου, δηλαδή δεν έχει έννομο αποτέλεσμα, αλλά έχει νομολογιακό χαρακτήρα και καταλαμβάνει την επόμενη 5η δόση. Έτσι, ο δικαστής δικαιώθηκε από το ΣτΕ, αλλά δεν θα του επιστραφεί το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το ΣτΕ έκρινε ότι η έκτακτη παροχή, η οποία προβλέφθηκε να εξοφληθεί σε πέντε δόσεις, έχει τον χαρακτήρα αναδρομικών αποδοχών των δικαστικών λειτουργών από την άσκηση του λειτουργήματός τους και αυτό ανεξάρτητα από το πότε εισπράττεται η κάθε δόση, ανάγεται πάντως στο χρονικό διάστημα από 1.1.2003-31.12.2007.

Κατόπιν αυτών, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι «ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο εισπράχθηκε, δεν πρόκειται για εισόδημα που προέκυψε, κατά την έννοια της διάταξης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, κατά το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο και βάση επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που προβλέπεται από αυτήν».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar grexit

  Τότε να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση για τα εν λόγω έτη και να γίνουν οι προβλεπόμενες εκ του νόμου κρατήσεις που θα ίσχυαν και για όλους τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς. Τόσο απλά.

 2. avatar kraf

  Ετσι .. Ετσι... Ετσι!!!! Α ρε Ελλαδιτσα τι τραβας με τους ...αδεκαστους σου

 3. avatar zulu

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΝΕΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΡΝΑΕΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ

 4. avatar ΔΙΚΑΣΤΗΣ

  Και αναδρομικά και αφορολόγητα! Κατά τα άλλα οι δικαστές, αναγνωρίζουν τις σκληρές θυσίες στις οποίες υποβάλλεται σύμπας ο Ελληνικός λαός. Πώς; Εξαιρούν οι ίδιοι τους εαυτούς τους, από όλα τα μέτρα που επεβλήθησαν σε όλους, για να ορθοποδήσει η χώρα. Αρνούνται ακόμη και να κάνουν δηλώσεις τί και πόθεν έσχες! Εμβάλλουν έτσι πολλές αμφιβολίες, για τις πηγές των λίαν υψηλών εισοδημάτων τους... Μήπως έχουν κάτι να κρύψουν;

 5. avatar olymbitis

  Πάλι αποφάνθηκαν υπέρ εαυτών οι αδέκαστοι δικαστές. Α ρε κακομοίρη πολίτη, πόσα ακόμα θα μπορείς να κουβαλήσεις στη πλάτη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει