Η κινηματογραφική ληστεία  σε τράπεζα που είχε χρόνια να γίνει στην Αθήνα σήμανε συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς οι δράστες κατάφεραν να κρατήσουν ομήρους τους υπαλλήλους για δύο ολόκληρες ώρες και να φύγουν ανενόχλητοι. Το σχέδιο ήταν άριστα οργανωμένο και σχεδιασμένο.

Τέσσερις άνδρες που φορούσαν μάσκες στο πρόσωπο εμφανίστηκαν έξω από υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στη λεωφόρο Κηφισίας στους Αμπελόκηπους φορώντας τσάντες και κρατώντας μακρύκανα όπλα. Πρόκειται για ένα σημείο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων και σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Οι ληστές εισέβαλαν στις 14.15 στο κατάστημα φωνάζοντας δυνατά «ληστεία, όλοι κάτω». Πανικόβλητοι οι οχτώ υπάλληλοι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κατάστημα δεν πρόλαβαν να πατήσουν το μπουτόν του συναγερμού και τέθηκαν υπό την απειλή των όπλων μαζί με πέντε πελάτες.

Οι ληστές είχαν οργανώσει καλά το σχέδιό τους. Αφού έβαλαν σε τσάντες τα μετρητά που υπήρχαν στο ταμείο, οδήγησαν στο υπόγειο του υποκαταστήματος τους υπαλλήλους και τους κράτησαν όμηρους. Ταυτόχρονα, ζήτησαν από τον υπεύθυνο να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, το οποίο λειτουργεί με χρονοδιακόπτη. Οι δράστες γνώριζαν καλά τη λεπτομέρεια αυτή και ήταν προετοιμασμένοι να περιμένουν όσο χρειαστεί για να πάρουν την τεράστια λεία.

Με ψυχραιμία και όντας σίγουροι ότι με την τρομοκρατία που άσκησαν με τα όπλα δεν θα ειδοποιήσει κανείς την Αστυνομία περίμεναν δύο ώρες μέχρι που το χρηματοκιβώτιο άνοιξε.

«Μην κουνηθεί κανείς, θα κάνετε ό,τι λέμε και θα μείνετε ζωντανοί» είπαν οι ληστές που γνώριζαν με κάθε λεπτομέρεια τι πρέπει να κάνουν, ενώ φαίνεται ότι είχαν ενημέρωση και για ό,τι συνέβαινε έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας. Οι ληστές φέρονται να είχαν και υποστηρικτικό δίκτυο έξω από το υποκατάστημα τουλάχιστον δύο ατόμων.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το διάστημα αυτό δεν άφησαν το χρόνο ανεκμετάλλευτο, καθώς προσπάθησαν με τρυπάνια να τρυπήσουν τις θυρίδες που βρίσκονται στο υπόγειο του υποκαταστήματος. Στη συνέχεια, πήραν 60.000 ευρώ μετρητά καθώς επίσης και το περιεχόμενο 22 θυρίδων και εξαφανίστηκαν. Σημειώνεται ότι είναι άγνωστο το περιεχόμενο των θυρίδων, καθώς δεν το ξέρει ούτε η τράπεζα και συνήθως ανασφάλιστο για κλοπές.

Ο τρόπος δράσης των ληστών έχει κάνει τους αστυνομικούς να ανησυχούν για το κατά πόσο οι δράστες είναι ποινικοί ή όχι. Έτσι, αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής αναμένεται να λάβουν πλήρη ενημέρωση για το περιστατικό, προκειμένου να διερευνηθεί το κατά πόσο η επίθεση σχετίζεται με ενέργεια μελών του αντάρτικου πόλης.

Πώς έδρασαν οι ληστές

Οι αστυνομικοί έχουν ήδη μελετήσει βίντεο της τράπεζας, που έχει καταγράψει τις κινήσεις των ληστών και έχουν μια αρκετά καθαρή εικόνα για το πως έδρασαν.

Οι δύο από τους τέσσερις δράστες μπήκαν πρώτοι στην τράπεζα, στις 14.15, λίγο πριν κλείσει, κρατώντας σάκους, από τους οποίους έβγαλαν όπλα που μοιάζουν με αυτόματα και ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και πελάτες, τους οποίους διέταξαν να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους, πράγμα που έγινε χωρίς να προλάβει κανείς να πατήσει το κουμπί του συναγερμού.

Αμέσως μετά μπήκαν οι άλλοι δύο ένοπλοι. Και οι τέσσερις φορούσαν μάσκες σιλικόνης με ψεύτικα πρόσωπα, που αρχικά αναφέρθηκε ότι ήταν πρόσωπα πολιτικών, κάτι όμως που τελικά δεν φαίνεται να ισχύει.

Οι ληστές οδήγησαν τους παριστάμενους σε συγκεκριμένο χώρο, πλην της διευθύντριας, την οποία οι δύο από αυτούς ανάγκασαν να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, περιμένοντας υπομονετικά να περάσει ο χρόνος καθυστέρησης.

Στην συνέχεια την υποχρέωσαν να τους οδηγήσει στο υπόγειο, όπου βρίσκονται οι θυρίδες και με τρυπάνια και άλλα εργαλεία που είχαν στους σάκους τους, κατάφεραν να ανοίξουν 21 από αυτές, από τις οποίες αφαίρεσαν ότι υπήρχε μέσα.

Όλη αυτή η διαδικασία κράτησε πάνω από 1,5 ώρα αφού οι ληστές έφυγαν από την τράπεζα λίγο πριν τις 16.00 και τότε μόνο οι υπάλληλοι ειδοποίησαν την Αστυνομία.

Πριν φύγουν οι δράστες από την τράπεζα έριξαν σε όλους τους χώρους που κινήθηκαν απολυμαντικό υγρό, προφανώς για να εξαφανίσουν γενετικό υλικό και άλλα ίχνη.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί με τι μέσον διέφυγαν από την τράπεζα, γι’ αυτό οι αξιωματικοί της Ασφάλειας που ασχολούνται με την υπόθεση, συγκεντρώνουν τα βίντεο από όλες τις κάμερες που υπάρχουν στην περιοχή, με την ελπίδα ότι μπορεί να εντοπίσουν κάποια στοιχεία.