Μεγάλη εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο συστηματικά σε ληστείες και κλοπές, από σπίτια σε όλη την Αττική, τουλάχιστον από το 2010, κατάφερε να εξαρθρώσει η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι αλλοδαποί και στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπήκοοι Γεωργίας.

Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνων ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση κατάλληλων τεχνικών και φυσικών μεθόδων.

Έχουν συλληφθεί 30 μέλη της οργάνωσης ενώ ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή σε επιμέρους δράσεις της οργάνωσης άλλων 125 μελών της, τα οποία αναζητούνται.

kelfter1

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί τέσσερις τέσσερις ληστείες και 137 κλοπές σε οικίες, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή των μελών της οργάνωσης σε πολλές άλλες εκκρεμείς υποθέσεις. Έχουν κατασχεθεί πολλά κλοπιμαία και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης τους στους πολίτες.

Ειδικότερα, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου 2016, συνελήφθησαν συνολικά 30 μέλη της οργάνωσης από τα οποία 25 είναι υπήκοοι Γεωργίας, τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας και ένας υπήκοος Βουλγαρίας.

kelfter2

Παράλληλα διακριβώθηκε η εγκληματική δράση άλλων 125 μελών της οργάνωσης, που συμμετείχαν στις επιμέρους εγκληματικές της δραστηριότητες είτε με εκτελεστικό, είτε με επιβοηθητικό ρόλο, ενώ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη επισταμένες αναζητήσεις για να εντοπιστούν και να συλληφθούν.

Σε βάρος όλων εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων κλοπών και ληστειών καθώς και αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

kelfter3

Όπως προέκυψε, οι κατηγορούμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Γεωργιανοί, από το έτος 2010 είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση και με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση των μελών της, διέπρατταν συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση, κλοπές οικιών, αλλά και ληστείες σε βάρος των ηλικιωμένων ενοίκων των οικιών, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ως χώρο συγκέντρωσης-ορμητήριο, κεντρική πλατεία, καθώς και διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ διοχέτευαν τα κλοπιμαία άμεσα σε κλεπταποδόχους και ενεχυροδανειστήρια σε διάφορες περιοχές των Αθηνών.

kelfter4

Μάλιστα τα χρήματα που αφαιρούσαν από τους παθόντες ή αποκόμιζαν από την πώληση των κλοπιμαίων, τα έστελναν μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων απευθείας στην χώρα τους (Γεωργία).

Μέχρι στιγμής, έχουν ταυτοποιηθεί 137 περιπτώσεις κλοπής σε οικίες και τέσσερις περιπτώσεις ληστείας, ενώ θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή των κατηγορουμένων, σε τουλάχιστον 50 ακόμη, παρόμοιες περιπτώσεις.

Εκτιμάται ότι, το οικονομικό όφελος που αποκόμισε το δίκτυο διαρρηκτών, στο πλαίσιο της εγκληματικής του δραστηριότητας, ξεπερνά το ποσό των 2.000.000 ευρώ.

kelfter5

Ενδεικτικά ορισμένες περιπτώσεις ληστειών και κλοπών, που διέπραξαν μέλη της εγκληματικής ομάδας:

  • Την 19-12-2015 μέλη της οργάνωσης εισήλθαν, με την συνδρομή δύο αλλοδαπών γυναικών, εργαζομένων ως οικιακοί βοηθοί για την φροντίδα ημεδαπού, σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη και αφού τον δέσμευσαν με μονωτική ταινία, αφαίρεσαν κοσμήματα, λίρες και άλλα αντικείμενα συνολικής αξίας 50.000 ευρώ περίπου.
  • Την 07-12-2015 μέλη της οργάνωσης, εισήλθαν σε διαμέρισμα στα Πετράλωνα, όπου με την απειλή κατσαβιδιού, ακινητοποίησαν ημεδαπή και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 1.400 ευρώ, κοσμήματα και τιμαλφή.
  • Την 16-12-2015 μέλος της οργάνωσης, εισήλθε σε διαμέρισμα στην Κυψέλη και με την απειλή μαχαιριού, ακινητοποίησε ημεδαπή και της αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των επτακοσίων 700 ευρώ, καθώς επίσης κοσμήματα και τιμαλφή η αξία των οποίων ξεπερνά τις 5.000 ευρώ.
  • Την 01-04-2015, μέλη της οργάνωσης εισήλθαν σε αποθήκη στην Ηλιούπολη, ιδιοκτησίας ημεδαπού και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ, καθώς επίσης και μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εργαλείων.
  • Την 18-07-2012, μέλη της οργάνωσης εισήλθαν σε διαμέρισμα στου Ζωγράφου, ιδιοκτησίας ημεδαπής και αφαίρεσαν κοσμήματα και τιμαλφή συνολικής αξίας 20.000 ευρώ.
  • Την 15-11-2012, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισήλθαν σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα, ιδιοκτησίας ημεδαπού και αφαίρεσαν ηλεκτρικές συσκευές, κοσμήματα και τιμαλφή συνολικής χρηματικής αξίας 10.000 ευρώ περίπου.

kelfter6

Κατά το χρονικό διάστημα από 31-07-2011 έως 06-08-2011, μέλη της οργάνωσης εισήλθαν σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη, ιδιοκτησίας ημεδαπής και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 350 ευρώ, κοσμήματα και τιμαλφή συνολικής χρηματικής αξίας 40.000 ευρώ περίπου.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 16 κατ’ οίκον έρευνες, καθώς και δύο έλεγχοι σε ενεχυροδανειστήρια των Αθηνών, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος όγκος κλοπιμαίων.

kelfter7

Τονίζεται ότι σχεδόν στο σύνολό τους τα μέλη της εγκληματικής ομάδας έχουν συλληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για κλοπές ή ληστείες και έχουν εκτίσει διάφορες ποινές ή τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Μάλιστα για να καθιστούν δυσχερή τον εντοπισμό τους, απέφευγαν να δηλώνουν τόσο στις Αστυνομικές όσο και στις Δικαστικές Αρχές, την πραγματική τους διεύθυνση, ενώ δήλωναν συνεχώς ενώπιον των Αρχών διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας, καθώς και εθνικότητας (κυρίως βουλγαρική).

kelfter8

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν ακολούθως για τακτική ανάκριση, ενώ οι έρευνες οι έρευνες συνεχίζονται, για την ταυτοποίηση τόσο των αγνώστων μελών της ομάδας όσο και παρόμοιων περιπτώσεων.