Σοβαρούς κινδύνους διατρέχουν καθημερινά πλέον τα παιδιά, ακόμη και στα πιο πολυσύχναστα σημεία των πόλεων. Τα νέα δεδομένα με τους χιλιάδες μετανάστες από κάθε σημείο της Γης, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν καν στοιχεία ταυτότητας, την οικονομική κρίση, το Διαδίκτυο αλλά και την αποξένωση των εφήβων ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη, τα παιδιά ευάλωτα και τους γονείς ακόμη πιο υποψιασμένους να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις.

Η πρόσφατη περίπτωση με την αρπαγή της 14χρονης Δέσποινας, αδερφής του μπασκετμπολίστα Κώστα Τσαπρούνη, και τα όσα εφιαλτικά έζησε σε διαμέρισμα – φυλακή του Αγίου Παντελεήμονα, έφεραν και πάλι στην επιφάνεια το πρόβλημα το οποίο κάθε μέρα που περνά μεγαλώνει. Είναι πλέον εύκολο, αν δεν λαμβάνονται τα σωστά μέτρα, ακόμη και μια απλή βόλτα να μετατραπεί σε εφιάλτη με τραγικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», τους προηγούμενους μήνες καταγράφηκαν πολλά συμβάντα με περίεργες εξαφανίσεις και αρπαγές ανηλίκων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο Κολωνάκι όπου ένα 14χρονο κορίτσι είχε κλείσει ραντεβού με έναν παπά και σώθηκε με τη βοήθεια τριών 16χρονων φίλων του. Έτσι, όταν ο παπάς πήγε να την τραβήξει μέσα σε ένα αυτοκίνητο, οι τρεις 16χρονο του όρμησαν και του πήραν μέσα από τα χέρια του. Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια.

«Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι, εφόσον το παιδί το βάλει στο μυαλό του να κάνει κάτι, θα το κάνει σίγουρα. Αν ο έφηβος θέλει να πάει κάπου, λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να τον πείσουν να πάει μαζί με φίλους του για να έχει ασφάλεια», τονίζει ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος προσθέτει: «Οι γονείς πρέπει πάντοτε να γνωρίζουν που βρίσκονται τα παιδιά τους, με ποιους βρίσκονται και τι κάνουν. Τα ναρκωτικά και η εγκληματικότητα παραμονεύουν. Και δυστυχώς έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις, όπως μια πρόσφατη περίπτωση με απόπειρα βιασμού μιας 12χρονης, όπου ξέφυγε την τελευταία στιγμή από τον άνθρωπο που την είχε αρπάξει. Ένα άλλο πρόσφατο περιστατικό που απασχόλησε την Αστυνομία αφορούσε ένα 12χρονο κορίτσι το οποίο απήγαγαν Αλβανοί και το κατέβαζαν στο λιμάνι της Ρόδου για να το βάλουν να δουλέψει σε μπαρ του νησιού».

Όπως τονίζει ο κ. Γιαννόπουλος, μια ανάλογη περίπτωση με θύμα ένα 13χρονο κορίτσι και τραγικό αποτέλεσμα είχε σημειωθεί σε χωριό της Αρκαδίας. Ο δράστης, άνθρωπος εμπιστοσύνης και γνωστός σε όλους τους κατοίκους του χωριού που πήγαινε πολλά παιδιά στο σχολείο, βίασε το κορίτσι και το πέταξε στο πηγάδι.