Στο πλευρό των ατόμων που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες βρίσκεται ο πολιτιστικός σύλλογος Χαλκηδόνας «Οι Θρακιώτες» στη Θεσσαλονίκη που εδώ και λίγο καιρό δημιούργησε και λειτουργεί ένα κοινωνικό παντοπωλείο και μια «τράπεζα» ρούχων.

Η ιδέα είχε αρχικά πέσει στο τραπέζι πριν από δύο χρόνια και η υλοποίησή της έγινε με δειλά βήματα, με την ίδρυση, αρχικά, ενός μίνι μάρκετ κι ενός χώρου, στον οποίο συλλέγονται είδη πρώτης ανάγκης.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισαν να συρρέουν στο χώρο αρκετοί άνεργοι, άποροι και πολύτεκνοι για να προμηθευτούν δωρεάν αναγκαία αγαθά από το κοινωνικό παντοπωλείο και σήμερα εγγράφονται καθημερινά έως και πέντε οικογένειες.

Στο κοινωνικό παντοπωλείο, τα τρόφιμα που συγκεντρώνονται και στη συνέχεια μοιράζονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, προέρχονται είτε από δωρεές εταιρειών, είτε από απλούς πολίτες. Όσο για την «τράπεζα» ρούχων στέλνονται πακέτα απ’ όλη την Ελλάδα.

Ο σύλλογος σκέφτεται στο άμεσο μέλλον να δημιουργήσει και ένα πάρκο με ζώα, το οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται οι μαθητές των σχολείων.