Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των φερόμενων ως πρωταγωνιστών του κυκλώματος εναέριας διακίνησης παράτυπων μεταναστών με έδρα την αερολέσχη Μεσολογγίου.

Ο τζίρος της καλοστημένης «επιχείρησης» που εκτιμάται ότι δρούσε εδώ και έξι μήνες ήταν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν όλα τα μέλη του κυκλώματος που είχαν διακριτούς ρόλους σε Τουρκία αλλά και Ιταλία.

Οι απολογίες των συλληφθέντων ενώπιον του ανακριτή αναμένεται να ρίξουν φως στην υπόθεση καθώς φέρονται να έχουν ομολογήσει ότι συμμετείχαν στο κύκλωμα του οποίου εγκέφαλος εμφανίζεται ένας 43χρονος Ιρακινός, Κουρδικής καταγωγής. Το ερώτημα , ωστόσο, είναι αν τα στόματα θα ανοίξουν δίνοντας στοιχεία και για τα τέσσερα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση και διαφεύγουν της σύλληψης.

Το κλείσιμο των συνόρων φαίνεται ότι είχε απογειώσει τις …δουλειές του κυκλώματος με τα τηλέφωνα να παίρνουν φωτιά και τους αστυνομικούς να καταγράφουν αποκαλυπτικές συνομιλίες . «Τώρα που έκλεισαν τα σύνορα και εγκλωβίστηκαν στην Ειδομένη, ο φίλος από την Τουρκία λέει ότι έχει μεγάλη «πελατεία» για εμάς», φέρεται να λέει ο 43χρονος Ιρακινός στον 69χρονο πρόεδρο της αερολέσχης Μεσολογγίου και πρώην δήμαρχο της πόλης, επίσης κατηγορούμενο στην υπόθεση.

Από τα στοιχεία προκύπτει πως την τελευταία εβδομάδα είχαν γίνει τρία ταξίδια στην Ιταλία , με ιδιωτικά αεροπλάνα μέσω της αερολέσχης. Το τελευταίο εξάμηνο εκτιμάται ότι έγιναν τουλάχιστον 12 μεταφορές , περίπου 85 μεταναστών , με 8θέσιο αεροπλάνο , με τζίρο πάνω από 400.000 ευρώ.  Η …ταρίφα ήταν 7.500 ευρώ για κάθε ενήλικα και 4.500 ευρώ για κάθε παιδί. Οι εύποροι «πελάτες»  μεταφέρονταν  οδικώς στο Μεσολόγγι όπου περίμεναν την πτήση τους σε ταβέρνα της περιοχής.

«Φέρνω πέντε για «καφέ» και τα χαρτιά έτοιμα» ακούγεται  να λέει ο φερόμενος ως αρχηγός στον 57χρονο πιλότο και ανιψιό του πρώην δημάρχου και πλέον συγκατηγορούμενο του.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, μεταξύ άλλων, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό το οικονομικό όφελος και μεταφορά ή διευκόλυνση μεταφοράς αλλοδαπών τετελεσμένη και σε απόπειρα κατ εξακολούθηση και κατά συρροή.

Μετά την απολογία των κατηγορουμένων ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την ποινική τους μεταχείριση.

sumoriam1 sumoriam2 sumoriam3 sumoriam4

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος