Δεκάδες επιστήμονες, κάτοχοι μάστερ και άλλων μεταπτυχιακών τίτλων, στελεχώνουν την Οικονομική Αστυνομία που έκανε πρεμιέρα την περασμένη εβδομάδα.

Ανάμεσα στα μέλη της συγκαταλέγονται άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις και κατάρτιση προκειμένου να κολυμπήσουν στα «βαθιά» του οικονομικού εγκλήματος, πίσω από σύνθετες συναλλαγές, περίπλοκες τραπεζικές διεργασίες, να κυνηγήσουν τα ίχνη του μαύρου χρήματος, να αποκωδικοποιήσουν τον ρόλο off shore εταιρειών στις άκρες της γης και να κινούνται με ευχέρεια στον δαίδαλο του Διαδικτύου.

Κοινό χαρακτηριστικό στο προφίλ πολλών νέων στελεχών που εντάχθηκαν στην καινούργια αστυνομική διεύθυνση είναι οι καλές σπουδές και η μετεκπαίδευση στο εξωτερικό. Στα χαρακτηριστικά παραδείγματα, ένας απόφοιτος πανεπιστημίου του Λονδίνου με μεταπτυχιακό σε θέματα επενδύσεων και χρηματοοικονομικών ή ο κάτοχος μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο Γκράνφιλντ της Αγγλίας στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική.

Όπως δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής», ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αρκετοί προέρχονται από την ελεύθερη αγορά. Μεταξύ των στελεχών με ειδικότητα την Πληροφορική περιλαμβάνονται πρώην πλέον στελέχη εταιρειών όπως οι Microsoft, Forthnet, Wind, Siemens κ.ά. Η διαδικασία πρόσληψής τους έγινε κατόπιν ανοικτών διαγωνισμών πρόσληψης με κριτήρια σπουδών και εμπειριών, αλλά και γνώσεων σε χρηματοοικονομικά, φοροτεχνικές εφαρμογές, τραπεζικές εφαρμογές, στα οικονομικά της υγείας, στις τηλεπικοινωνίες, στα δίκτυα και στη διερεύνηση ψηφιακών πειστηρίων.

Συνολικά 76 άτομα στην Αθήνα και 12 στη Θεσσαλονίκη στελεχώνουν τις δομές της Οικονομικής Αστυνομίας, που θα βαδίζει παράλληλα με την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία ύστερα από πολλές επιτυχίες αναβαθμίζεται.