To υπερασπιστικό οικοδόμημα του Επαμεινώντα Κορκονέα, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στα Εξάρχεια, γκρεμίζεται μέσα στις 1.200 και πλέον σελίδες του σκεπτικού της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Άμφισσας.

Οι δικαστές αποδίδουν το τραγικό αποτέλεσμα όχι στα επεισόδια που προέβαλε ο κατηγορούμενος ότι δήθεν συνέβησαν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 και όπλισαν το χέρι του, αλλά στην «ακατάσχετη επιθυμία του Επαμεινώντα Κορκονέα να προκαλέσει με κάθε τρόπο άοπλα νεαρά άτομα και να κάνει επίδειξη ισχύος, εμφορούμενος από την ασφάλεια που του παρείχε η κατοχή του οπλισμού του».

Συνεκτιμώντας όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, τις μαρτυρικές καταθέσεις, τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης, αλλά και τις απολογίες του ίδιου του Κορκονέα και του συγκατηγορούμενου του Βασίλη Σαραλιώτη χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων «εριστική, ανάρμοστη και προκλητική». Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι και οι δικαστές που μειοψήφησαν θεωρώντας ότι ο δράστης δεν είχε άμεσο, αλλά ενδεχόμενο δόλο αναφέρουν ότι: «Χρησιμοποίησε το όπλο του και πυροβόλησε προς εκτόνωση του θυμού του και στείρα ικανοποίηση της κακώς εννοούμενης υπερηφάνειας του, αν όχι του κατά την αυθαίρετη εκτίμηση του ιδίου ανδρικού φιλότιμου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πολυσέλιδο σκεπτικό της απόφασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκατηγορούμενός του Βασ. Σαραλιώτης, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη δέκα ετών υπέβαλε αίτηση αποφυλάκισης που απορρίφθηκε ομόφωνα από το Πενταμελές Εφετείο Λαμίας.