Η «τρομοκρατική επίθεση» στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου αποδείχθηκε έγκλημα κοινού ποινικού δικαίου για το οποίο καταδικάσθηκε – προ μερικών ημερών – σε φυλάκιση δέκα ετών, ένας ντετέκτιβ!

Ο βαρύς τραυματισμός ενός 37χρονου αστυνομικού είχε αποδοθεί σε προηγούμενο δικαστήριο στη δράση της οργάνωσης… «Συνδικάτο της Δικαιοσύνης», με αποτέλεσμα την απαλλαγή του ντετέκτιβ που είχε κατηγορηθεί.

Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», η παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου οδήγησε στην ανατροπή των δεδομένων του «θρίλερ του Ζωγραφου» και στην επανάληψη της διαδικασίας, η οποία ολοκληρώθηκε προ ημερών.

Ο ιδιωτικός αστυνομικός για την ίδια υπόθεση είχε δύο καταδικαστικές αποφάσεις και μια… ενδιάμεση αθώωση!

Η επίθεση κατά του αστυνομικού

Η δολοφονική επίθεση εναντίον του 34χρονου αστυνομικού του Τμήματος Ασφαλείας Ζωγράφου κ. Τρύφωνα Τσεμπελίδη, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά, σημειώθηκε το πρωί της 19ης Μαΐου 2000 έξω από το κτίριο της Γεωλογικής Σχολής.

Ο Τρ. Τσεμπελίδης είχε μπει μέσα στην Πανεπιστημιούπολη με πολιτικά ύστερα από καταγγελία του καθηγητή κ. Εμμ. Μπαλτατζή ότι τον παρακολουθούσε, με άγνωστους σκοπούς, ο οδηγός ενός αυτοκινήτου μάρκας Nissan. Ο ίδιος καθηγητής είχε καταγγείλει μερικές ημέρες πριν από αυτό το περιστατικό σε αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ζωγράφου ότι τον παρακολουθούσε σε κινήσεις του εκτός πανεπιστημιακού χώρου ο επιβάτης μιας μοτοσικλέτας, της οποίας μάλιστα είχε καταγράψει τον αριθμό.

Όταν λοιπόν ο Τρ. Τσεμπελίδης πλησίασε το ύποπτο Nissan μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, δέχθηκε από τον οδηγό του πυροβολισμούς και έπεσε αιμόφυρτος, βαριά τραυματισμένος, στον δρόμο.

Οι αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής που ασχολήθηκαν με την υπόθεση εστίασαν το ενδιαφέρον τους στον επιβάτη της μοτοσυκλέτας που παρακολουθούσε τον καθηγητή. Έτσι εντόπισαν και προσήγαγαν έναν 25χρονο ιδιωτικό αστυνομικό ο οποίος διαπιστώθηκε ότι εργαζόταν σε γραφείο ντετέκτιβ που ανήκε ουσιαστικά σε έναν αστυνομικό της Άμεσης Δράσης.

Ο ντετέκτιβ παραδέχθηκε ότι πράγματι «ήταν αυτός που παρακολουθούσε τον καθηγητή με τη μοτοσυκλέτα μετά από υπόδειξη της συζύγου του που είχε απευθυνθεί στο συγκεκριμένο γραφείο». Όμως αρνήθηκε ότι ήταν αυτός που οδηγούσε το Nissan στην Πανεπιστημιούπολη κι αυτός που πυροβόλησε τον αστυνομικό. Ωστόσο η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψή του διότι λίγες ημέρες μετά την επίθεση τον αναγνώρισε ο αστυνομικός-θύμα της επίθεσης αλλά και ο παρακολουθούμενος καθηγητής της Γεωολογίας που είδε από το γραφείο του την εξέλιξη του αιματηρού περιστατικού. Ακόμη στα χέρια του 25χρονου ιδιωτικού αστυνομικού είχαν βρεθεί ίχνη μολύβδου που συνδέθηκαν με τον πυροβολισμό εναντίον του αστυνομικού.

Οι δίκες

Πρωτόδικα ο ντετέκτιβ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 ετών και 9 μηνών. Όμως στο δικαστήριο που πραγματοποιήθηκε σε δεύτερο βαθμό, το Μάρτιο του 2008, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών εμφανίστηκε ξαφνικά μια «ένοπλη οργάνωση» να σχετίζεται με την επίθεση στου Ζωγράφου, με αποτέλεσμα να αθωωθεί. Λίγες ημέρες μετά την απαλλακτική απόφαση η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε την επανάληψη της διαδικασίας.

Η νέα δίκη πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας το οποίο απέρριψε το ενδεχόμενο εμπλοκής τρομοκρατικής οργάνωσης στον βαρύ τραυματισμό του αστυνομικού.