Μεγάλη έρευνα στην Αγγλία δείχνει ότι το 1/4 των σκύλων κινδυνεύουν από άγχος, κατάθλιψη και άγχος αποχωρισμού. Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων δεν καταλαβαίνουν ότι ο σκύλος τους πάσχει από άγχος αποχωρισμού και ερμηνεύουν τις ζημιές που κάνει το ζώο ως ζωηράδα ή ανυπακοή.

Η έρευνα έδειξε ότι 23% των ιδιοκτητών σκύλων στην Αγγλία αφήνουν μόνο το σκύλο τους για 5 ή περισσότερες ώρες την ημέρα ή ακόμα κι αν βρίσκονται σπίτι, δεν του δίνουν σημασία. Επίσης, το 1/3 των ιδιοκτητών, ηλικίας 18 – 24 ετών αφήνουν κι αυτοί μόνο το σκύλο τους αντί να ασχοληθούν μαζί τους ενώ μόνο το 10% των ιδιοκτητών σκύλων που είναι 55 ετών και πάνω τους αφήνουν μόνους για πάνω από 5 ώρες.

Η έρευνα που έγινε από την φιλοζωϊκή PDSA σε συνεργασία με την εταιρεία YouGov χρησιμοποίησε δεδομένα από 11.261 ιδιοκτήτες ζώων ενώ οι 4.675 από αυτούς είχαν σκύλο.

Η έρευνα λέει ότι το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για να μένει ένας σκύλος ή μια γάτα μόνη είναι περίπου 4 με 5 ώρες. Παρόλαυτα, κανείς δεν μπορεί να καθορίσει με σιγουριά το χρόνο. Ένας καθηγητής ψυχολογίας, από το Πανεπιστήμιο British Columbia λέει: Τα σκυλιά είναι διαφορετικά, δεν είναι όλα ίδια, άρα έχουν διαφορετικές κοινωνικές ανάγκες. Για παράδειγμα, τα κυνηγόσκυλα και τα λαγωνικά είναι πολύ κοινωνικά αλλά τα σκυλιά εργασίας ή οι φύλακες μπορεί να είναι εντάξει αν τα αφήσεις και 8 και 10 ώρες μόνα τους.

Οι φαρμακευτικές εταιρίες ανέφεραν ότι 15-17% των σκύλων υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού, μία ασθένεια ψυχολογική όπου ο σκύλος νιώθει ότι εγκαταλείπεται κάθε φορά που φεύγουμε από το σπίτι και αυτό συχνά τον οδηγεί σε καταστροφές πραγμάτων.

Μάλιστα, ο μόνος τρόπος να καταλάβουμε αν το σκυλί μας πάσχει από άγχος αποχωρισμού είναι να το καταγράψουμε με κάμερα όσο λείπουμε. Αν γαυγίζει χωρίς λόγο, σκάβει, είναι ανήσυχο και δεν ηρεμεί έχει σίγουρα άγχος. Χρειάζεται βοήθεια από εκπαιδευτή αλλά και φάρμακα ή κολλάρα κατά του στρες.

Βέβαια μερικά ζώα δεν μπορούν να μείνουν μόνα ούτε 15 λεπτά. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ζώο χρειάζεται θετική εκπαίδευση για να ξεπεράσει το άγχος αποχωρισμού.

Πηγή: adespoto.gr