Στην υπόθεση ξυλοδαρμού της συζύγου του Απόστολου Λύτρα από τον ίδιο τον ποινικολόγο αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης 18/6 η δικηγόρος Λίλα Ραγκούση. Ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είναι υπότροπος» η νομικός σημείωσε ότι «έχουμε δημιουργήσει την κουλτούρα της φυλακής».

«Είναι ειδεχθέστατη πράξη από όποια έννοια και αν το πάρουμε. Οποιοσδήποτε άνθρωπος σηκώνει το χέρι του κατά αυτόν τον τρόπο και το ξανακάνει, έστω και αν γίνει και πρώτη φορά, είναι ένα αδίκημα που έχει την απόλυτη κατακραυγή. Πρέπει να δούμε και μια κατάσταση νομικά. Η προφυλάκισή του ή μη, είναι μια συζήτηση που δεν θα έπρεπε να γίνεται τόσο απλά, και με ανθρώπους που δεν έχουν την γνώση του νόμου. Καταλαβαίνω ότι ο μέσος Έλληνας και η κοινωνία αυτό που ζητάει είναι η φυλακή, γιατί έχουμε δημιουργήσει την κουλτούρα της φυλακής. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μια καταξιωμένη πορεία επαγγελματική» σημείωσε η δικηγόρος Λίλα Ραγκούση μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Ο νόμος δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι κι να μην υπάρχει κριτήριο απέναντι στον άνθρωπο. Το περιπολικό μπορεί να ήταν έξω από το σπίτι για τα “μάτια του κόσμου”, υπάρχουν και αυτά», δήλωσε.

«Δεν μπορούμε να λέμε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ικανός να κάνει κάτι, μπορεί να φοβάται ότι μπορεί να του συμβεί κάτι. Δεν είναι υπότροπος γιατί δεν έχει ξαναδιαπράξει το ίδιο αδίκημα. Η κατηγορία που είχε ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα και ήταν απειλή και εξύβριση, είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Δεν υπάρχει ιατροδικαστική έκθεση για κακοποίηση της πρώην συζύγου», συμπλήρωσε η κα Ραγκούση.

«Το γεγονός ότι έχουμε δημιουργήσει την κουλτούρα, ότι μόνο η φυλακή είναι μέτρο αυτό είναι το πρόβλημα. Ο άνθρωπος αυτός έχει περιοριστικά μέτρα. Aν η ανακρίτρια είχε διακρίνει το οτιδήποτε ή της είχε πει κάτι η παθούσα, θα μεριμνούσε αντίστοιχα. Δεν μπορεί να παρεμβαίνει ο Άρειος Πάγος με οποιοδήποτε τρόπο για οποιοδήποτε θέμα γίνεται στα κανάλια. Την δικαιοσύνη και τους δικαστές, τους κατηγορούμενους και τους δικηγόρους οφείλουμε να τους σεβόμαστε, όταν έχουν κάνει μια πορεία στην οποία δεν υπάρχει το παραμικρό ψεγάδι. Αυτή την στιγμή να βγαίνει η κοινωνία και να ακούει ότι η 18η ανακρίτρια θα ελεγχθεί πειθαρχικά από τον Άρειο Πάγο. Είναι μια υπόθεση που απασχόλησε τα μέσα, έτσι δημιουργείται η φθορά στην δικαιοσύνη. Είναι υποχρέωση του δικηγορικού συλλόγου να στείλει επιστολή από την στιγμή που έχει γίνει γνωστό, να μάθει αν έχει ασκηθεί δίωξη. Εν συνέχεια να ακολουθηθεί η πειθαρχική διαδικασία και η αρμόδια επιτροπή θα περιμένει την τελεσιδικία της απόφασης», υπογράμμισε κλείνοντας.

Καλλιακμάνης: Διάβασα την κατάθεση της συζύγου και έχω συγκλονιστεί

«Διάβασα την κατάθεση της συζύγου και έχω συγκλονιστεί. Δεν μπορώ να “δεχθώ” ότι έκανε τέτοιο πράγμα. Εγώ με τον δικηγόρο μιλήσαμε 10 η ώρα, λίγο πριν το συμβάν, μιλήσαμε για τις εκλογές, δεν άκουγα θόρυβο, νόμιζα ότι ήταν σπίτι αλλά ήταν σε ένα εστιατόριο. Σύμφωνα με την κατάθεση της συζύγου του, όλα έγιναν την ώρα που πήγαιναν σπίτι.

Από ό,τι είπε, είδε ο δικηγόρος να στέλνει ένα μήνυμα στο κινητό της, να έχει ένα μήνυμα, και της πήρε το κινητό από τα χέρια, τη έριξε μία μπουνιά και μετά σταμάτησε στα δεξιά το αυτοκίνητο, και άρχισε να την γρονθοκοπεί. Όπου και να μιλούσε, δεν σου πέφτει λόγος. Φοβήθηκε πολύ η σύζυγος», ανέφερε από την πλευρά του ο επίτιμος πρόεδρος αστυνομικών ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.