Ποινή φυλάκισης πέντε ετών επέβαλε σήμερα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Λάρισας σε έναν 21χρονο για την πράξη του βιασμού, που έγινε σε πάρτι ενηλικίωσης στον Βόλο τον Δεκέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα larissanet.gr, το δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ενοχή του κατηγορουμένου, ο οποίος συνελήφθη σε ηλικία 18 ετών κατόπιν καταγγελίας συνομήλικής του ότι στο συγκεκριμένο πάρτι τη βίασε.

Όπως κατέθεσε κατά την προηγούμενη ακροαματική διαδικασία η νεαρή κοπέλα, εκείνο το βράδυ είχε ζητήσει να αλλάξει ρούχα και κατέβηκε σε ένα δωμάτιο στο υπόγειο έπειτα από υπόδειξη του οικοδεσπότη. Μαζί της ήταν και ο κατηγορούμενος, ο οποίος προχώρησε στην πράξη του βιασμού και ενώ η κοπέλα του είχε τονίσει επανειλημμένως ότι ήθελε να σταματήσει.

«Ψέματα»

Σήμερα στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος αρνήθηκε κάθε κατηγορία. Περιέγραψε μια φυσιολογική ερωτική πράξη, στην οποία η κοπέλα δεν εξέφρασε κάποια δυσφορία ή κάτι που να έδειχνε πως δεν έδωσε τη συναίνεσή της για την πράξη. Ο κατηγορούμενος κατέθεσε πως στο πάρτι ήθελε να συνευρεθεί ερωτικά με την κοπέλα και όταν η τελευταία του είπε πως μπορεί να κατεβεί στο δωμάτιο μαζί της, ο ίδιος κατάλαβε πως και η κοπέλα ήθελε να συνευρεθούν.

«Σε κανέναν άνθρωπο δεν θα έκανα κάτι τέτοιο», είπε για την αποδιδόμενη σε αυτόν πράξη ο κατηγορούμενος, ενώ σε ερώτηση της έδρας, για τον λόγο που η κοπέλα προέβη στην καταγγελία, απάντησε πως ίσως να μην της άρεσε που το έμαθε ο περίγυρός της.

Όταν ο εισαγγελέας της έδρας τον ρώτησε αν θέλει να πει κάτι στην κοπέλα ή στην οικογένειά της, που βρισκόταν σήμερα στο ακροατήριο, ο κατηγορούμενος απάντησε: «Ένα μεγάλο γιατί;». Τον λόγο, δηλαδή, που η κοπέλα προχώρησε στην καταγγελία, τονίζοντας πως όσα ανέφερε ήταν ψέματα.

Το θέμα της συναίνεσης

«Δώσαμε στα παιδιά μας όλες τις ελευθερίες, μόνο που στην πορεία δεν τους μάθαμε να διαχειρίζονται αυτές τις ελευθερίες και τις συνέπειές τους». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την αγόρευσή του ο εισαγγελέας και προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, Απόστολος Τζαμαλής, επισημαίνοντας τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται τόσο ο κατηγορούμενος όσο και η παθούσα με δεδομένο και το νεαρό της ηλικίας τους.

Στη συνέχεια ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως για τη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχει ο κίνδυνος να «εκτραπεί η διαδικασία σε ηθικές αξιολογήσεις», προσθέτοντας πως υπάρχουν και δύο δυσχέρειες, που έχουν να κάνουν με την απουσία αυτόπτη μάρτυρα και το θέμα της συναίνεσης.

Ανέλυσε τα ζητούμενα στην πράξη του βιασμού, όπως τη συνουσία, συνοδευόμενη από άσκηση βίας ή απειλή βίας και την έλλειψη συναίνεσης.

Ανέφερε πως στη συγκεκριμένη υπόθεση το γεγονός της συνουσίας είναι αδιαμφισβήτητο, προσθέτοντας πως για την άσκηση βίας δεν υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία, όπως μια ιατροδικαστική εξέταση που να τεκμηριώνει σωματικές κακώσεις.

Στη συνέχεια στάθηκε στο θέμα της συναίνεσης. «Ως προς το κρίσιμο σημείο, αυτό της συναίνεσης, δεν μπορώ με βεβαιότητα στη συνείδησή μου να πω ότι υπήρξε ρητή εκφορά σαφούς και αντιληπτής υπό τις περιστάσεις έλλειψη της συναίνεσης για τις πράξεις αυτές», ανέφερε ο εισαγγελέας και πρότεινε την αθώωση του κατηγορουμένου λόγω αμφιβολιών.

Μειοψηφία ενόρκων

Το δικαστήριο τελικά, αφού συσκέφθηκε, αποφάσισε την ενοχή του κατηγορούμενου κατά πλειοψηφία, 5-2, μειοψηφούντων δύο ενόρκων και επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για την πράξη του βιασμού, κάνοντας δεκτές και δύο ελαφρυντικές περιστάσεις.

Ο 21χρονος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.