Αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων η δίκη των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας, στη Θεσσαλονίκη, όπου τον Αύγουστο του 2020 είχε εκδηλωθεί συρροή κρουσμάτων της Covid-19, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 28 ηλικιωμένοι από επιπλοκές συνδεόμενες με τον κορονοϊό.

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι του οίκου ευγηρίας (αδέλφια), ο πρώτος ως υπεύθυνος σε επιστημονικά θέματα και η δεύτερη υπεύθυνη για διοικητικά ζητήματα. Η κατηγορία που τους αποδίδεται είναι αυτή της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει περισσότερους από 70 μάρτυρες, μεταξύ αυτών συγγενείς των ηλικιωμένων. Το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν στηρίζεται στα συμπεράσματα έρευνας που διενήργησαν επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, την οποία προκάλεσε εισαγγελική έρευνα. Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε – κατά το παραπεμπτικό βούλευμα – σειρά παραβιάσεων των μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού, όπως υπεράριθμοι περιθαλπόμενοι (156 αντί για 88), μη τήρηση των αποστάσεων στα δωμάτια φιλοξενίας των ηλικιωμένων και στους κοινόχρηστους χώρους, μη διενέργεια προληπτικών τεστ μοριακής ανίχνευσης του ιού για την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων κ.ά.

Από την πλευρά τους οι δύο κατηγορούμενοι – που μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους – αρνούνται την κατηγορία. Κατά πληροφορίες, στις απολογίες τους φαίνεται να ισχυρίστηκαν ότι εφάρμοσαν τα μέτρα αποφυγής και περιορισμού διάδοσης του ιού τονίζοντας ότι τήρησαν τα μέτρα προστασίας προ της εμφάνισης της πανδημίας, καθώς και μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος του ιού, ενώ επικαλέστηκαν κοινωνικούς λόγους για την υπέρβαση του αριθμού των περιθαλπόμενων.