Μετά από ακροαματική διαδικασία περίπου εννέα μηνών και 73 δικασίμους η 34χρονη θα πει τη δική της αλήθεια για τα γεγονότα που την έφεραν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου κατηγορούμενη ότι χορήγησε θανατηφόρα δόση κεταμίνης στην 9χρονη κόρη της.

Μετά την απολογία θα σημάνει η αντίστροφη μέτρηση για την εισαγγελική πρόταση και την τελική κρίση των δικαστών.

Κατά τη διάρκεια της δίκης εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες μεταξύ των οποίων
γιατροί και νοσηλευτές από τέσσερα νοσοκομεία
όπου νοσηλεύθηκε η Τζωρτζίνα με τους περισσότερους να καταθέτουν ότι τα επεισόδια το παιδιού, που δεν είχε πρόβλημα υγείας, ήταν ανεξήγητα. Η δίκη εξελίχθηκε σε «μάχη» ιατροδικαστών καθώς οι μάρτυρες ειδικών γνώσεων της κατηγορούμενης αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα που έβαλαν στο «κάδρο» της υπόθεσης την κεταμίνη.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου αρνείται κατηγορηματικά ότι ευθύνεται για το θάνατο του παιδιού της και η υπεράσπιση της προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η Τζωρτζίνα είχε πρόβλημα υγείας το οποίο δεν εντόπισαν με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο θάνατο αφήνοντας , παράλληλα, ανοικτό το ενδεχόμενο η κεταμίνη να χορηγήθηκε κατά τη διάρκεια της ανάνηψης της 9χρονης.

Μπαράζ αιτημάτων

Η δίκη σήμερα συνεχίστηκε με μπαράζ αιτημάτων από την υπεράσπιση της κατηγορούμενης. Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε την εκταφή των παιδιών για να γίνει γονιδιακός έλεγχος, αίτημα το οποίο στη συνέχεια απέσυρε .

Αρχικά , ο συνήγορος της Αλέξης Κούγιας με την έναρξη της διαδικασίας ζήτησε τη διακοπή της δίκης προκειμένου να προσκομιστούν ιατρικές εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί το παιδί στα νοσοκομεία Ρίο και Καραμανδάνειο.

Ο Αλέξης Κούγιας αφού σημείωσε ότι «θέλουν διακαώς να τελειώσει η δίκη» τόνισε πως τα συγκεκριμένα αποτελέσματα των εξετάσεων αποδεικνύουν ότι το παιδί , μεταξύ άλλων , είχε σοβαρή λοίμωξη. «Θέλουμε να δώσουμε στο δικαστήριο αυτά που δεν δόθηκαν στην ανάκριση» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως μετά τις καταθέσεις «προκύπτουν σοβαρά θέματα». Το δικαστήριο, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, απέρριψε ομόφωνα το αίτημα με τον Αλέξη Κούγια να επανέρχεται με νέο ενώ προηγουμένως δήλωσε πως δεν θα νομιμοποιήσει την «άρπα κόλλα ολοκλήρωση της δίκης».

Ο Αλέξης Κούγιας επανέλαβε τη θέση που από την πρώτη μέρα έχει διατυπώσει και αφορά σε ιατρικές αμέλειες που, σύμφωνα με την υπεράσπιση, οδήγησαν στο θάνατο του παιδιού ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει σε βάρος των γιατρών.

Με το νέο αίτημα του, ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε να επανέλθει στο βήμα του μάρτυρα ο γενετιστής Περικλής Μακρυθανάσης, ο οποίος είχε διεξάγει το γονιδιακό έλεγχο στη Τζωρτζίνα και δεν εξετάστηκε από τους συνηγόρους της κατηγορούμενης.

Ο συνήγορος υπογράμμισε την άποψη πως ο γονιδιακός έλεγχος δεν ήταν πλήρης εκφράζοντας τη θέση πως ο γενετιστής κλήθηκε να απαντήσει σε λάθος ερώτημα το οποίο αφορούσε στον αιφνίδιο θάνατο.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα και ο Αλέξης Κούγιας προσέφυγε εκ νέου στο δικαστήριο και αναφερόμενος σε λάθη της προδικασίας σημείωσε πως δεν έγινε γονιδιακός έλεγχος . Αναφερόμενος δε στην κατηγορούμενη μίλησε για «έναν αθώο άνθρωπο που έχει πέσει θύμα» κάνοντας λόγο για «πολιτικάντικες επιλογές» του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Τσιάρα ο οποίος , σύμφωνα με τον συνήγορο, επηρεάστηκε από εκπομπές που είχαν κάνει λαϊκά δικαστήρια καταδικάζοντας την κατηγορούμενη .

«Να καταδικαστεί μια αθώα γυναίκα από παραλείψεις; θα το πληρώσει η δυστυχισμένη αυτή γυναίκα;» διερωτήθηκε ο συνήγορος ενώ λίγο αργότερα το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα .

Αμέσως μετά, ο Αλέξης Κούγιας υπέβαλε νέο αίτημα για συμπληρωματική εξέταση του καθηγητή Νίκου Ράικου που έβαλε στο «κάδρο» της υπόθεσης την κεταμίνη καθώς η υπεράσπιση αμφισβητεί τη μεθοδολογία που ακολούθησε και τα αποτελέσματα της έρευνας του.

«Έχω εξευτελιστεί τελείως μου απορρίπτεται συνεχώς ομόφωνα τα αιτήματα. Νιώθω ιδιαίτερα ανήσυχος αν η κατηγορούμενη θα κριθεί δίκαια ή μεροληπτικά» ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας ζητώντας να γίνει δεκτό το αίτημα του συμπληρώνοντας ότι έχει να θέσει σειρά ερωτήσεων που πρέπει να απαντήσει . Ο συνήγορος αναφερόμενος στον καθηγητή Ράϊκο έκανε λόγο για «επιστημονικό θράσος» και «ποινική ανευθυνότητα» και τον κατηγόρησε ότι παραπλάνησε τον ιατροδικαστή και τη δικαιοσύνη. Μάλιστα, είπε πως τον ενημέρωσαν ότι θα γίνουν δυο συνέδρια στο εξωτερικό στο ένα εκ των οποίων έχουν πρόθεση να ασχοληθούν με το «Πισπιρίγκου gate» «για να φανεί πως παραπλανήθηκε η δικαιοσύνη».

Η εισαγγελεας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος ωστόσο δεν έφεραν αντίρρηση στην επανεξέταση του καθηγητή οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας τονίζοντας πως η μαρτυρία Ράικου είναι κομβικής σημασίας.

Το δικαστήριο ήταν ,ομόφωνα , απορριπτικό και στο αίτημα επανεξέτασης του καθηγητή Ράικου.

Ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου στη συνέχεια ζήτησε με νέο αίτημα του τη διενέργεια τοξικολογικής πραγματογνωμοσύνης στο αίμα της Τζωρτζίνας αλλά και πλήρη γονιδιακό έλεγχο .
Επιπλέον, ζήτησε να προσκομιστεί ο πλήρης κατάλογος των φαρμάκων που χορηγήθηκαν στο παιδί κατά τη νοσηλεία του παιδιού στο Παίδων όπως καταγράφονται στη λίστα της ΜΕΘ και του φαρμακείου.

Ο Αλέξης Κούγιας για να ενισχύσει το αίτημα του τόνισε πως δεν υπάρχει σχετική έκθεση για τα φάρμακα και έκανε λόγο για «χωροφυλακίστικη αντίληψη» η οποία «επικράτησε στην προανάκριση και οδήγησε σε τρομερές ελλείψεις». «Ανυπεράσπιστη οδηγήθηκε η κατηγορούμενη σε αυτές τις υποθέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Κούγιας.

Η εισαγγελεας εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος για ανάκληση της απορριπτικής απόφαση που αφορούσε την τοξικολογική εξέταση. Ωστόσο επιφυλάχθηκε για να προτείνει σχετικά με το θέμα των εγγράφων και του γονιδιακού ελέγχου. «Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω στο θέμα του γονιδιακού ελέγχου πρέπει να μελετήσω προηγουμένως την κατάθεση της καθηγήτριας , Carola Vinuesa» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός .

Ο Αλέξης Κούγιας έκανε έκκληση να γίνει πραγματογνωμοσύνη σημειώνοντας πως η κατηγορούμενη για την συγκεκριμένη υπόθεση είναι ελεύθερη. «Το πρόβλημα είναι αν θα μείνει ελεύθερη με μια τόσο αμφιλεγόμενη κατηγορία; Εδώ έμεινε 6 χρόνια ελεύθερος ο δολοφόνος του Φύσσα….» υπογράμμισε ο συνήγορος.

Τελικά το δικαστήριο απέρριψε κατά πλειοψηφία το αίτημα για τη διενέργεια τοξικολογικής πραγματογνωμοσύνης και η πρόεδρος κάλεσε την κατηγορούμενη να απολογηθεί. Ο συνήγορος της κατηγορούμενης όμως ζήτησε να ξεκινήσει η απολογία της κατηγορούμενης την ερχόμενη Τετάρτη και το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα .