Στη θέση της Τουρκίας που είναι ότι η συζήτηση στα ελληνοτουρκικά θα πρέπει να γίνει σε διμερές επίπεδο, χωρίς την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε εκ νέου ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αν η Αθήνα προσεγγίζει τα πάντα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV όπως μεταδίδει η ΕΡΤ και ο ανταποκριτής Γιάννης Μανδαλίδης.

«Αν τα εξετάσουμε σε διμερές πλαίσιο, τότε ίσως να είναι δυνατόν να σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα σημεία. Εμείς αυτό προσπαθούμε να προωθήσουμε» πρόσθεσε.

«Κάποιοι στην Ελλάδα παρουσιάζουν την Τουρκία ως εχθρό για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους»

Ο διπλωματικός σύμβουλος το προέδρου Ερντογάν, εκτός από το Διεθνές Δίκαιο, επικαλέστηκε και δικαιώματα που απορρέουν «από το μέγεθος της Τουρκίας». Δήλωσε δε «δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ή τα δικαιώματά μας σε σχέση με το μέγεθος της Τουρκίας, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Κύπρου. Με λίγα λόγια, δεν είμαστε σε θέση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα των πολιτών που ζουν στην ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, ούτε αυτοί (οι Τουρκοκύπριοι), ούτε εμείς. Ούτως ή άλλως είμαστε εγγυήτρια χώρα».

Παράλληλα επισήμανε πως «το γεγονός ότι συζητάμε, διαβουλευόμαστε και ανταλλάσσουμε ιδέες μεταξύ μας δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε κάθε σημείο, ωστόσο η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Έχουμε σοβαρές διαφορές απόψεων στο Αιγαίο, στα νησιά, στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Κύπρου. Ωστόσο υπάρχει μια ιστορία που μοιραζόμαστε, ζούμε μαζί στην ίδια γεωγραφία, ζούμε μαζί στην ίδια περιοχή».

Παρατήρησε δε ότι τόσο οι εκλογές στην Ελλάδα, όσο και οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία έχουν τελειώσει. «Υπάρχουν κυβερνήσεις που εξελέγησαν για 5 χρόνια. Η βούλησή τους είναι σαφής. Υπό αυτή την έννοια, είμαστε σε θέση να σημειώσουμε πρόοδο». «Κάποιοι στην Ελλάδα παρουσιάζουν την Τουρκία ως εχθρό για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Υπάρχουν φυσικά κάποια θέματα στα οποία έχουμε διαφωνίες, στα οποία δεν συμφωνούμε, ως προς τα οποία δεν θα παραιτηθούμε από τα διεθνή μας δικαιώματα. Αλλά πέρα από αυτά, θα καθίσουμε και θα μιλήσουμε» ανέφερε κλείνοντας ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.