Πολλά λάθη καταλογίζουν στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη ΝΔ να απαντά ότι κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αντιμετωπίσει την επέλαση των πυρκαγιών αλλά και να διασφαλίσει ότι δεν θα χαθούν ανθρώπινες ζωές. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιτίθεται σφοδρά στην κυβέρνηση και να μιλά για Βατερλώ στα πύρινα μέτωπα. Ταυτόχρονα οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές κι στηλιτεύουν τους χειρισμούς του Μαξίμου.

Η κυβέρνηση απαντά σε όλα αυτά ότι μοναδικός αντίπαλος αυτή τη στιγμή είναι τα μεγάλα προβλήματα ενώ και ο πρωθυπουργός ήδη προανήγγειλε μέσω του εκπροσώπου του ότι θα βρεθεί με τους πολιτικούς του αντιπάλους ενώπιος ενωπίω στο κοινοβούλιο έτσι ώστε να μάθουν οι πολίτες την αλήθεια και να αναλυθεί το σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Παράλληλα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο σημειώνουν ότι αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι να περιοριστούν τα πύρινα μέτωπα και διαβεβαιώνουν ότι και την αυτοκριτική τους θα κάνουν όταν έρθει η ώρα, ενώ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να οχυρωθεί το κράτος απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σε επιχειρησιακό επίπεδο υποστηρίζουν ότι ενίσχυσαν τον κρατικό μηχανισμό σε προσωπικό και μέσα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα, γεγονός που αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα στο πεδίο.

Κατηγορούν μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι εργαλειοποιούν την κρίση και παραθέτουν στοιχεία που δείχνουν ότι η μάχη είναι πολλές φορές άνιση.

Όπως είπε και ο αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση καθώς μέσα σε πέντε ημέρες έχουν ξεσπάσει 355 πυρκαγιές ενώ μόνο το τελευταίο σαρανταοκτάωρο ξέσπασαν 209.

«Ζούμε έναν ιδιότυπο πόλεμο και πρέπει να μην εφησυχάζουμε. Προφανώς και πρέπει να γίνει απολογισμός. Προφανώς και θα αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν και θα γίνει αυτοκριτική», είπε χθες μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί και θα αναγνωρίσει το μερίδιο των ευθυνών της.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ξέρουν καλά ότι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της ΝΔ ήταν η αντιμετώπιση κρίσεων. Θέλοντας λοιπόν να μην αμφισβητηθεί αυτό χρησιμοποιούν κάθε μέσο προκειμένου να μην μείνει τίποτα αναπάντητο, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση των αιτίων των πυρκαγιών. Επίσης, υπερασπίζονται την πολιτική των εκκενώσεων και επιμένουν ότι μέσω αυτής και του 112 έχουν σωθεί χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

«Δεν έχουμε αντίπαλό μας την αντιπολίτευση αλλά πολύ μεγάλα προβλήματα», λένε κυβερνητικές πηγές.

Στέλνουν επίσης μήνυμα και σε εκπροσώπους πολιτικών χώρων που κλείνουν το μάτι ακόμα και στην αυτοδικία και με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στην Αλεξανδρούπολη με τους αυτόκλητους κυνηγούς μεταναστών ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν η χώρα να γίνει ζούγκλα.

«Υπάρχει συντεταγμένη πολιτεία, εφαρμόζει τους νόμους και τους κανόνες, όπως ακριβώς προβλέπεται. Η δημοκρατία μας δεν έχει κανένα περιθώριο, ούτε θα το επιτρέψουμε να πληγωθεί από τέτοιες συμπεριφορές. Είναι η ώρα της μάχης. Κάποιοι πήγαν κοντά στο πεδίο της μάχης για να πάρουν κάποια πολιτικά οφέλη. Αυτά πρέπει να τα αφήσουμε πίσω μας», ήταν τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη.