Για το «χειρότερο καλοκαίρι από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά στοιχεία» έκανε λόγο ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη Τύπου για τις φωτιές.

«Όλες μας οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην ανάσχεση του πύρινου μετώπου. Από την Παρασκευή έχουν κληθεί σε πάνω από 300 πυρκαγιές. Ενδεικτικό της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης.

Παράληλλα με τη mega-πυρκαγιά στον Έβρο, η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 9 μεγάλες πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία. Χθες στις 09:00 το πρωί απογειώθηκαν εναέριες δυνάμεις που επιχείρησαν σε 5 εστίες. Με την πρώτη εστία στην Πάρνηθα έγινε αμέσως εκτροπή. Η ταχύτητα απόκρισης ήταν η μέγιστη δυνατή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός έκανε λόγο για μια «πρωτοφανή κατάσταση και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου ούτε η υπερβολή. Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα. Διπλάσιες από το 2021.

Έχουμε επίγνωση των σοβαρών προκλήσεων. Αναβαθμίσαμε σημαντικά και θεσμικά και σε ανθρώπινο δυναμικό. Υλοποιήσαμε το πόρισμα που είχαμε, φτιάξαμε υπουργείο. Συστήσαμε νέα σώματα όπως οι δασοκομάντος. Έχουμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα ακόμα για να μπορεί ο μηχανισμός να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις ακραίες καταστάσεις που δημιουργούν προβλήματα σε όλο τον πλανήτη.

Κάποιες πυρκαγιές ό,τι και να κάνουμε μπορεί να ξεφύγουν. Το είδαμε στο Μάουι. Δεν υπάρχει πεδίο για μικροκομματικές αντιπαράθεσεις. Θα έρθει σύντομα η ώρα για τη στοιχειοθετημένη κριτική και αυτοκριτική. Θα έρθει σύντομα η ώρα και για τις όποιες διορθωτικές κινήσεις».

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στον Έβρο και το θάνατο των 18 μεταναστών, σημείωσε: «Κλείνοντας για τη mega πυρκαγιά στον Έβρο. Υπήρχαν 15 παράλληλες εστίες πυρκαγιάς στον Έβρο. Δημιουργήθηκε ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, που οι όποιες δυνάμεις πυρόσβεσης δεν μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο. Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τους 18 συνανθρώπους μας».

Γιώργος Πουρνάρας, αρχηγός Πυροσβεστικής: Εναέρια μέσα μέσα σε 5 λεπτά στην Πάρνηθα

Από την πλευρά του ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Γιώργος Πουρνάρας, ανέφερε: «Μετά τον παρατεταμένο καύσωνα και τα μελτέμια οι συνθήκες άλλαξαν. Με την επέλευση των ανέμων έκανε τις πυρκαγιές πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμες. Παρουσιάζουν χαρακτηριστική δριμύτητα. Ακόμα και το βράδυ που άλλες περιόδους ήταν αντιμετωπίσιμες, τώρα γίνονται δυσκολότερες.

Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι από τις λίγες υπηρεσίες που οι πυροσβέστες επιχειρούν και το βράδυ. Το προσωπικό δίνει τεράστιο αγώνα ξεπερνώντας τις δυνατότητές του. Στα 32 χρόνια μου στο σώμα δεν έχω δει αντίστοιχες συνθήκες. Οι συνθήκες είναι ακραίες. Χαρακτηριστικά: η πυρκαγιά στην Πάρνηθα εκδηλώθηκε 11:56. Στις 12:01 υπήρχε εναέριο μέσο από πάνω. Παρόλα αυτά, πήρε διαστάσεις.

Υπάρχουν αναφορές και στη Ρόδο και στον Έβρο που οι πυρκαγιές ξεπέρασαν αντιπυρικές ζώνες 50 και 100 μέτρων. Δίνεται τεράστιος αγώνας και ο αγώνας θα συνεχιστεί».